Ez a férfi 16 éves kora óta minden nap ültet egy fát, hogy megmentsen egy egész szigetet
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Jadav Payeng a világ legnagyobb folyó körülhatárolta szigetén, az indiai Majulin él, melyet a Brahmaputra nevű folyó ölel körbe. 1979-ben a sziget partján sétálva észrevett néhány vízisiklót, melyek a száraz, homokos partra vetődve keményre szikkadtak a tűző napsütésben. Akkor döntötte el, hogy zöldellő paradicsommá alakítja otthonát.

Jadav 16 éves kora óta azzal tölti napjait, hogy fákat ültet, a sziget pedig két kezének kitartó munkája nyomán szó szerint zöldbe borult. Összesen 550 hektárnyi erdőséget hozott létre a korábbi száraz pusztaság helyén, mely ma már bengáli tigriseknek, indiai orrszarvúaknak ad otthont, és egy óriási, 100 elefántból álló csorda is évente meglátogatja a szigetet.

Sajnos azonban nem úgy tűnik, hogy a történet happy enddel végződik. A sziget eróziója ugyanis évről-évre pusztítóbb, amit a folyó felsőbb részein élők által létrehozott mesterséges duzzasztók és gátak okoznak. Ezeket a monszun hatásainak mérséklése és kivédése miatt hozták létre, azonban így az időközönként megnövekvő víztömeg sokkal nagyobb pusztítást okoz a Brahmaputra alsóbb részein. Szakemberek szerint a folyó húsz év alatt akár teljesen elmoshatja Majulit.

Ebben a rövidfilmben megnézheted, hogyan vált Jadav Payengből az indiai Erdőember.

A tanulságos történetet mindenkinek ajánljuk, aki azt vallja, hogy egyetlen ember édeskevés a változáshoz.

(via)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.