Nem lesz elég víz a szükségletek kielégítésére Angliában 20-25 év múlva, az országnak a szomjúság fenyegetésével kell szembenéznie az angol környezetvédelmi ügynökség igazgatója szerint.

James Bevan a The Waterwise Project vízvédelmi szervezet éves konferenciáján beszélt arról, hogy a globális felmelegedés és a népességnövekedés vízhiányt eredményezhet az országban.

„Kevesebb vizet kell használnunk, és azt is hatékonyabban” – idézte Bevant a BBC.

A szakértő hozzátette, hogy nagyjából 20-25 év múlva éri el Anglia a halál torkát, vagyis azt a pontot, amikor már nem lesz annyi víz, amennyire szükség lenne, ha addig nem változtatnak a dolgokon. Angliában egy átlagos ember napi 140 liter vizet fogyaszt. Bevan és a Waterwise szerint legfeljebb száz litert lenne szabad elhasználni naponta.

Angliában egy átlagos ember napi 140 liter vizet fogyaszt, noha 100 litert lenne szabad használni csak

„Az elmúlt néhány évtizedben gyökeresen megváltoztak a dohányzási szokásaink, hiszen régebben szinte mindenki füstölt. Biztonsági övet sem viselt senki, mára ebben is változtunk. Két év alatt a műanyaggal kapcsolatos magatartásunk és átalakult. Azt akarjuk, hogy a vízpazarlás a társadalom szemében olyan legyen, mintha »füstöt fújnának egy kisbaba arcába vagy műanyag zacskókat dobálnánk a tengerbe«  – mondta.

A víztakarékossági teendők listáján szerepel az áttérés a kevés vízzel öblítő illemhelyekre, a kádfürdő felváltása rövid zuhanyozással, víztakarékos zuhanyfejek és mosógépek használata, vízfolyatás nélküli fogmosás, mosogatás csak telipakolt géppel, valamint a gyep locsolásának befejezése.

A szakértők szerint ha 2050-re sikerül fejenként átlagosan napi 100 literre csökkenteni a vízfogyasztást, akkor további húszmillió embernek elegendő vizük lesz anélkül, hogy a környezettől többet vennénk el.

Ez is érdekelhet:

(forrás: BBC, MTI, The Guardian)

És ezt olvastad már?
Piacra dobta az első környezetbarát sorsjegyeket a Szerencsejáték Zrt.