Ez az apróság megmenthetné a Földön élő növény- és állatfajok többségét
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A Kelet-Angliai Egyetem és az ausztráliai James Cook Egyetem tudósai legutóbbi kutatásuk révén arra jutottak, hogy a Földön élő növény- és állatfajok jelentős többségét megmentené a klímaváltozás hatásaitól, ha az iparosodás előtti időkhöz képest 1,5 Celsius-fokban sikerülne korlátozni a Föld felmelegedését. Így már, hogy tudjuk a megoldókulcsot, már csak tenni kéne érte a gyakorlatban is.

A kutatók mintegy 115 ezer fajt, köztük 31 ezer rovar-, 8000 madár-, 1700 emlős-, 1800 hüllő-, 1000 kétéltű- és 71 ezer növényfajt tanulmányoztak – így a maga nemében ez a legnagyobb szabású ilyen kutatás. 

Azt akartuk megtudni, hogy a különböző klímaváltozási előrejelzések miként hatnak egyes térségekre, azok miként válnak klimatikusan alkalmatlanná az ott élő fajok számára. A biodiverzitásra leselkedő kockázatokat úgy mértük, hogy számba vettük azokat a fajokat, amelyek esetében már jelezték, hogy a klímaváltozás miatt földrajzi elterjedésük több mint felét elveszítik” – magyarázta Rachel Warren professzort, a tanulmány vezető szerzője.

Azt találták, hogy amennyiben sikerül az iparosodás előtti időkhöz képest 1,5 Celsius-fokra korlátozni a felmelegedést, az hatalmas előnyökkel járna a biodiverzitásra, sokkal több előnnyel, mint a 2 Celsius-fokos korlátozás.

Azt érdemes hozzátenni, hogy a globális felmelegedés a jelen állás szerint 3 Celsius-fok felé tart, még akkor is, ha az országok teljesítik a szén-dioxid-kibocsátásuk vonatkozásában vállalt nemzetközi kötelezettségüket – ebben az esetben a rovarok mintegy fele fogja elveszíteni élőhelye felét.

Ez is érdekelhet:

(forrás: The Guardian, BBC, Phys.org, MTI)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.