Évente 11 000 000 000 kilogramm megy pocsékba.
Az élelmiszerhulladék ötvenszázalékos csökkentését célzó stratégiát fogadott el szerdai ülésén a német kormány: a 11 millió tonna/év mennyiséget 2030-ig kellene megfelezni.
Gazdasági, ökológiai és erkölcsi kötelezettség" az élelmiszerpazarlás visszaszorítása
Julia Klöckner szövetségi mezőgazdasági, élelmezésügyi és fogyasztóvédelmi miniszter szerint.
Az ellátási lánc valamennyi eleménél csökkenteni kell a hulladék mennyiségét, és nemcsak azért, mert világszerte 800 millió ember éhezik, hanem azért is, mert az élelmiszertermelés erősen igénybe veszi a természeti erőforrásokat.
Egyetlen alma előállításához 60 liter, egy kilogramm sajt előállításához ötezer liter víz szükséges.
A kidobott élelmiszer mennyiségének megfelezésével évi hatmillió tonnával csökkenne az üvegházhatású gázok szén-dioxidban számolt kibocsátása, ami Németország teljes kibocsátásának négy százaléka.
Ez is érdekelhet:
(Forrás: MTI)