Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Új laboratóriumi technológia segíthet az élővilág diverzitásának megőrzésében.

Termékenységi laboratóriumokban kikísérletezett úttörő technológiával megőrzött növények jelenthetik a biztosítékot a természetben veszélyeztetett növényfajok fennmaradásában. John Dickie, a nyugat-sussexi Wakehurstben működő Kew's Millennium Magbank tudósa szerint az új módszer biztosítékot nyújthat a vadon élő növények megőrzésére.

Egy kitűzött cél szerint 2020-ig a veszélyeztetett növényfajok 75 százalékát akarják elhelyezni a bankban, ám az előrejelzések szerint ez valószínűleg nem teljesül, mivel a növényfajok 36 százalékának magjait nem lehet a megszokott módon tárolni.

"Nem minden növény szárított magja tárolható fagyasztóban, a többi növényhez hasonlóan. Például a tölgyeknek és a gesztenyének olyan érzékeny magjuk van, hogy ha ezt kiszárítjuk, el is pusztul a növény” – magyarázta Daniel Ballesteros, a Millennium Magbank krioprezervációs (fagyasztva tárolt) rendszerének munkatársa.

További beruházásokra van szükség ahhoz, hogy a hagyományos magbankok mellett tökéletesítsék az új mélyhűtéses technológiát, és kialakítsák a megfelelő létesítményeket tároláshoz, de a Millennium Magbank már így is mintegy 40 ezer vadon élő növényfajt tárol szárítva, mínusz 20 Celsius-fokon.

A tevékenységük életbevágó: minden ötödik vadon élő növényt veszélyezteti a kipusztulás.

Ez is érdekelhet:

(Forrás: BBC, MTI)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.