Tengerek, erdők, városok, légkör – akárhová nézünk, súlyos környezeti problémákat látunk. Fontos is, hogy tisztában legyünk a baj mértékével, de még fontosabb, hogy tegyünk is ellene. Ez nem is olyan nehéz.

1. Vidd magaddal!

Pontosan kiszámítható, hogy haza is kell majd vinned a cuccokat, amiket a boltban viszel. Hogy a kajáldából valahogy el kell vinned a munkahelyedre az ebédet, ha ott akarod megenni. Lehetne még sorolni a példákat: egy nálad lévő vászonszatyor vagy egy saját edény, és nem kell – ráadásul pénzért – nejlonzacskót vagy egyszer használatos műanyag edényeket használnod.

2. Használj nagyobb kiszerelést!

Akármennyire figyelsz a környezetre, valószínű, hogy mosószert például venned kell. A kisebbek helyett vegyél nagyobb flakonnal vagy dobozzal, ha teheted: pénzt is spórolsz, és kevesebb szemetet termelsz. Ugyanígy tehetsz üdítőkkel, pipereholmikkal is.

3. Nézd meg, honnan származik az áru!

Ha Magyarországon élsz, valószínűleg nem terem a közeledben ananász, sok olyan termék viszont igen, amit a boltok mégis akár több ezer kilométeres távolságból hozatnak.

Igyekezz helyi termékeket vásárolni – ezzel támogathatod a helyi gazdaságot, és megóvhatod a környezetet a hosszú szállítás miatti szennyezéstől.

4. Hasznosíts újra!

Nem a szelektív hulladékgyűjtésre gondolunk – reméljük, az evidens. De ha már muszáj papírt használnod, válassz újrahasznosítottat, ne dobd ki rögtön, amit meg lehet javítani, és azt se, ami más számára még hasznos holmi lehet.

Nem biztos, hogy a lomtalanítás a megoldás. Ha kertes házban élsz, gyűjtsd össze az esővizet, komposztáld a zöldhulladékot!

5. Gondolkodj!

Biztos meg kell vásárolnod? Biztos csak autóval utazhatsz gyorsan és kényelmesen? Biztos nem tudsz spórolni az energiafelhasználással? Biztos nem pazarolsz az étellel? Nem lesz nehéz olyan területet találnod az életedben, ahol könnyedén változtathatsz, hogy kevésbé pusztuljon miattad a bolygó.

Kezdd el júliusban!

És ezt olvastad már?
Belakták az állatok a csendes-óceáni szemétszigetet