Ez lehet a megoldás az egyszer használatos pelenkák legnagyobb problémájára.

A korábbi pelenkamosós-szárítós időszakhoz képest igazán kényelmesek az egyszer használatos pelenkák, egy hatalmas probléma azonban van velük. Ez a probléma ráadásul több száz évig tart: ennyi idő kell ugyanis ahhoz, hogy lebomoljanak. Van egy alternatíva, az elégetésük, annak során viszont tíz tonna pelenkára kb. 3,5 tonna szén-dioxid jut. Szar ügy.

Ezért nagy dolog a tajvani Csung Hua Egyetemen kifejlesztett gép, amely egyelőre száz kiló használt pelenkát bont tiszta alapanyagokra, de a tervek szerint építenek majd egy tíz tonna/nap kapacitású szerkezetet is.

A működési elv egyszer: a pelenkát berakják a gépbe, fertőtlenítik, hogy elpusztuljanak a kórokozók, aztán a gép szétválasztja a különböző anyagokat. Tíz tonna pelenka újrahasznosítása során csak harmincöt kiló szén-dioxid jut a légkörbe, a módszer pedig víztakarékos.

A mérnökök gigantikus pelenkalebontók helyett inkább úgy képzelik, hogy a pelenkákat használó kórházakban, gondozási intézményekben állítanának fel ilyen gépeket, de létezne háztartásoknak szánt kisebb modell is.

Ez is érdekelhet:

És ezt olvastad már?
A férfiak jóval környezetszennyezőbben táplálkoznak, mint a nők