Most csak a havat szabad várni. Az viszont nincs.

A kommunista Románia 1973-ban kiadott, a "települések köztisztasági műveleteit szabályozó egységes köztársasági irányelve" szerint az utcákat márciustól október végéig kell seperni, a téli hónapokban pedig a havat kell eltakarítani. Emiatt az Urban SA köztisztasági vállalat november elsején abbahagyta az utcaseprést, a munkagépekre hóekét és sószórókat szerelt, és várja a havat.

Csakhogy az idei különösen enyhe télen szinte egyáltalán nem hullott hó Bukarestben, a hőmérséklet pedig gyakran a 10 Celsius-fokot is meghaladta.

"Nem tehetünk semmit, mert a pénzügyőrség nem hinné el, hogy januárban az utcákat mostuk: visszafizettetné velünk a pénzt. Senki sem nézi, hogy kint tíz fok van, süt a nap és száll a por, a levegő pedig belélegezhetetlen. Nincs hó, ami felfogja a koszt, mi meg három hónapja nem takaríthatjuk az utcákat" – magyarázta Dan Ceausescu, az Urban SA marketingigazgatója.

A márciustól novemberig végzett gépesített utcaseprés során hatóránként háromtonnányi – az útburkolatról összegyűjtött porból képződött – sarat szállítanak az Urban SA járművei a hulladéktelepre.

Ez a por most mind az utcákon marad, jelentős részét pedig a járműforgalom a levegőbe emeli, és a járókelők belélegzik.

Egyebek mellett ezért lehet, hogy egy független nemzetközi szervezet által felszerelt mérőponton január elején a megengedett határértéknél hétszer nagyobb légszennyezést mértek Bukarestben, és a hatósági mérőműszerek is gyakran a határérték több mint 200 százalékos meghaladását jelzik a levegőben lévő porszemcsék esetében.

Ez is érdekelhet:

(Forrás: MTI)

És ezt olvastad már?
Hamarosan nem lehet téli olimpiákat rendezni az időjárás miatt