Szomorú rekordot döntöttek az ausztráliai bozóttüzek
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Drámai változások jöhetnek.

Háromszor nagyobb kiterjedésű volt a 2019–2020-as pusztító erdő- és bozóttüzek füstfelhője a sztratoszférában, mint a korábban feljegyzett hasonló jelenségek bármelyike.

A kanadai Saskatchewani Egyetem Űr- és Légkörkutató Intézetének tudósai annak a nemzetközi kutatócsoportnak voltak a tagjai, amelyek elemezték az amerikai űrkutatási hivatal műholdjai által gyűjtött adatokat az óriási füstfelhőről. „Amikor megláttam a műholdas méréseket a füstfelhőről 35 kilométeres magasságban, leesett az állam” – idézte az egyetem közleménye Adam Bourassa professzort, az intézmény kutatócsoportjának a vezetőjét.

Canberra, 2020. január 31.

Az ausztrál katasztrófa előtt – amelyben 5,8 millió hektár erdő vált a lángok martalékává – a legnagyobb füstfelhőt a 2017-es nyugat-kanadai erdőtüzek okozták. „Rekordok dőltek meg az atmoszférára gyakorolt hatásuk miatt. Annak tudatában, hogy

Bourassa szerint az ilyen tüzek – mint az ausztráliai vagy a nyugat-kanadai – elég nagyok és melegek ahhoz, hogy saját füstviharfelhőket (pyrocumulonimbus) idézzenek elő. Ezek a füstviharfelhők elérhetik akár a sztratoszféra alsóbb rétegeit is. A műholdak által gyűjtött adatok azt is megmutatták, hogy az ausztráliai tüzek füstje olyan mértékben akadályozta, hogy a napsugárzás a Földre jusson, amilyet még soha nem jegyeztek fel erdő- és bozóttüzek esetében.

Az ausztrál katasztrófában harminchárman vesztették életüket, több mint háromezer otthon és 24 millió hektár földterület vált a lángok martalékává

Ez is érdekelhet:

(Forrás: Communications Earth & Environment, MTI. Fotó: Brook Mitchell/Getty Images)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.