Aggódsz a Földért? Igazad van, de tegyél is érte!
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Nem olthatod el az esőerdőt, de rengeteget tehetsz azért, hogy a bolygónak kicsit könnyebb legyen. Ha pedig sokan gondolkoznak hasonlóan, azzal tényleg jobb lesz mindenkinek.

Egyre több szó esik a környezetvédelemről, ami nagyszerű, hiszen a problémák megoldásának első lépése azok felismerése. Az viszont még kevés, hogy szörnyülködve nézed a híreket a hőmérsékleti rekordokról, az egyre szélsőségesebb időjárásról és a közeli és műholdképeken egyaránt iszonyatosan kinéző erdőtüzekről. Összeszedtük, mi az, amit tehetsz is, hogy jobb legyen a szűkebb és a tágabb életterednek is.

Közlekedj okosan!

Nem megyünk most bele, hogy az elektromos autó mennyivel szennyezőbb vagy kevésbé szennyező, mint egy belsőégésű motorral hajtott, az viszont általános igazság, hogy ha nem mész mindenhova kocsival, hanem lehetőség szerint a tömegközlekedést, a bringázást vagy akár a gyaloglást választod, óvod a környezet, csökkented a dugót, és simán lehet, hogy előbb célba is érsz.

Amikor pedig autózol, lehetőleg ne egyedül tedd, és próbáld egy menetben elintézni a vásárlást és más dolgaid.

Spórolj!

Spórolás az is, ha az akciós párizsit választod, a Földnek viszont nem ettől lesz jobb. Attól viszont igen, ha energiatakarékos gépeket választasz, ha még nem tetted, LED-ekre cseréled otthon az izzókat, kihúzod a konnektorból a készenlétben lévő eszközöket, mosogatógéppel mosogatsz, néhány perc alatt zuhanyzol, és annyi élelmiszert vásárolsz, amennyit meg is eszel.

Ha vízlágyítóval kezeled az otthoni vizet, nem képződik vízkő, vagyis kevesebb takarítószer kell, valamint hosszú távon is hatékonyabban és kevesebb energiával működhet a mosó- és mosogatógép. A kocsimosás is egyszerűbb, és nem marad pöttyös a karosszéria a megszáradó vízcseppek miatt.

Csökkentsd a hulladék mennyiségét!

Csak olyan holmit vásárolj, amire szükséged is van – a mütyürök és bizbaszok általában nem ilyenek, és hidd el, szívószálak és műanyag zacskók nélkül is lehet teljes, boldog életet élni. Vigyél magaddal szatyrot a boltba, a saját poharadba és edényedbe kérd az elviteles kávét és ebédet, és próbáld csökkenteni a csomagolás mennyiségét is.

A vízfogyasztás létkérdés, ám az ásványvíz-fogyasztással sajnos rengeteg műanyag-palack is keletkezik; ezt biztosan szelektíven gyűjtöd, ám a hulladékkezelés mindig csak B terv lehet, az A verzió, hogy lehetőleg ne is keletkezzen szemét. Ezt tisztított csapvízzel tudod megoldani: nem kell hazacipelni, nem növeled a világ műanyagterhelését sem, miközben jó ízű, egészséges vizet ihatsz. Egy kulacsban magaddal is viheted.

Kevesebb vegyszert!

Szükség van vegyszerekre a modern élethez, de lehetőleg ne a kajádban legyen! Vannak természetes tisztító- és takarítószerek is, még jobb azonban, ha azokból is kevés kell: a vízlágyítás segíthet, ahogy már írtuk.

Biztos kell papír?

Bizonyos szükségletekhez biztos. De nem kell mindent kinyomtatni, remek elektronikus rendszerek vannak az e-mailen is túl is, amelyek segítik csökkenteni a papírfelhasználást.

Postai levelezéshez, a nélkülözhetetlen nyomtatáshoz vagy fénymásoláshoz pedig válassz újrahasznosítottat, azzal is megmenekül néhány fa.

Egyél kevesebb húst!

Egy kiló marhahús előállításához 15 ezer liter víz kell. Brutális, ugye? Nem azt mondjuk, hogy ne egyél egyáltalán húst, de nem kell mindennap – a rántott sajton és a rántott karfiolon túl igazi gasztromennyország vár hús nélküli ételekből!

Lásd kicsit másképp a dolgokat!

Meg kell tanulnunk egyfajta globális szemléletet: lehet, hogy neked ugyanannyi energia a boltban levenni a polcról az egyik és a másik terméket, ám elképzelhető, hogy az egyik több ezer kilométert utazott, a másik pedig a szomszéd megyéből való.

Törekedj helyi vagy legalábbis nem túl távoli előállítású árut vásárolni – a banánnál vagy lazacnál ez nem könnyű, de sok esetben csak egy kis figyelem kell hozzá. Próbáld mindig végiggondolni, mit honnan szerzel be, és az milyen hatással van a környezetre!

A cikk elkészítésében együttműködő partnerünk volt a BWT.

Player Autószalon

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.