Vércse költőládák, gólyafészektartók, hálózat-átépítések, új típusú kereszttartók: így készül az energiaszolgáltató a költözőmadarak érkezésére.

Az emberek ugyan kevesebbet repülnek a világjárvány miatt, de a madarak nem, ők tojnak erre az egészre. Az áramszolgáltatók pedig azon vannak, hogy ez a tojás minél biztonságosabb és kényelmesebb legyen nekik.

A gólyákat például az idén is a madarak védelmére kihelyezett fészektartókkal
várja az E.ON. Korábban már 4 343 ilyen eszközt telepítettek országszerte, idén
tavaszra újabb 56 kerek fészekalap került fel az oszlopokra az energiacég szolgáltatási területein. A telepítési helyszíneket nemzeti parkok, madárvédelmi szakemberek javaslatai szerint választották ki.

Az új fészektartókra fonott fészekalap is került – így azok még vonzóbbak jövendő lakóik számára. A beavatkozások során a régi gólyafészektartókat is ellenőrizték és javították. Ahol az akár évtizedes fészek több mázsásra hízott és veszélyessé vált, oda is új, fonott fészekalap került.

A kikelt gólyafiókák védelmének érdekében a repülési irányba eső hálózati
elemekre szükség szerint burkolatot tesznek az E.ON szakemberei, emellett
kiülőket szerelnek fel, hogy távol tartsák a madarakat az oszlopok veszélyes
részeitől.

Az Őrségi Nemzeti Parkban pedig száz darab vörös vércse költőládát szereltek a nagyfeszültségű hálózat tartóoszlopaira. Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság szakemberei azon dolgoznak, hogy a nyugati országrészben minél nagyobb számban telepedjen meg az egyik legkisebb hazai ragadozó madár, a vörös vércse. Céljukhoz csatlakozva az E.ON a nagyfeszültségű távvezeték-oszlopain biztosít helyet a költőládáknak, szerelői végezték ezek felhelyezését 15-20 méter magasba.

A madárvédelmi munkák mindegyikét még korábban, a járványügyi
veszélyhelyzet kihirdetése előtt végezték el az E.ON munkatársai. Az E.ON és a magyar nemzeti parkok közötti együttműködések fókuszában a legjobb műszaki
megoldások megtalálása, a madárvédelemben dolgozók biztonságának
fokozása védőeszközök és oktatások segítségével, valamint a madarak
gyűrűzéséhez kapcsolódó munkafolyamatok összehangolása állnak.

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.