Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Még idén elkészülnek az ingyenesen használható zöld szigetek a bécsi Duna-csatorna Kaiserbadschleuse részén. Az osztrák főváros így szeretne még hatékonyabban védekezni a nyári hőhullámok ellen.

A terv szerint a várost kettészelő Duna-csatorna Kaiserbadschleuse részén lévő betonszigeteket kizöldítik, rengeteg fa, bokor és egyéb növény kap majd rajtuk helyet.

"Az úszó kertek ötletete Párizsból jön, ahol a Szajnán már megvalósult egy hasonló beruházás. A városvezetés kifejezetten egy olyan vízparti helyet akart létrehozni, ahol senki sincs étel-ital fogyasztására kötelezve, ingyenesen, kötöttségek nélkül élvezheti a hűs parkot" – mondta Ulli Sima, a terv megálmodója, környezetvédelemért felelős városi tanácsnok. A jogi akadályok már elhárultak, így a zöldítési munkálatok megkezdődhetnek. A terület egyébként műemlékvédelem alatt áll, ezért a kivitelezőknek kreatív megoldásokhoz kell majd folyamodni. A bécsiek előreláthatólag nyár végétől vehetik használatba az új helyet.

Látványterv © Carola lo landschaftsarchitektur

A Duna-csatorna területe leginkább betonfelületekből áll, zöldet alig találunk, tehát ez a beruházás méginkább hiánypótló. A tervek szerint a kerteket virágládákkal rakják körbe, melyekben rengeteg bokor, virág, fa, fűfelület kap helyet. Minden korosztály megtalálja majd a számára megfelelő ülő- és fekvőalkalmatosságot, és kényelmesen élvezhetik az alattuk elterülő Duna látványát. A közvetlen vízparti kikapcsolódás nem újkeletű dolog Bécsben: a néhány éve megépült, homokos tengerpart benyomását keltő CopaBeach például még fürdési lehetőséget is kínál.

Bécs igyekszik:

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.