A kis francia elektromos különlegesség elsősorban futárok, anyagbeszerzők, minden nap autózok takarékos, megbízható autópótlója lehet.

Aki 2011 és 2018 között járt Párizsban, biztosan felfigyelt a belvárosban parkoló temérdek, egyforma kis szürke elektromos kocsira. Az Autolib nevű bérkocsi-vállalkozás kis négyüléses járművei műszaki paraméterei hihetetlenek voltak a szolgáltatás kezdetekor. Míg az évtized elején az akkor kapható elektromos autók (Citroën C-Zero, első generációs Nissan Leaf) katalógus szerint 160-180, a valóságban pedig inkább csak 100-120 kilométert tudtak megtenni egy töltéssel, ezek a kis szürkeségek 250 városi kilométerre voltak hitelesítve.

Aki ezekben a hetekben járt Budapest és Budaörs határán az M1-esen vagy az 1-esen, megint csak felfigyelhetett ugyanezekre a kisautókra, immár élénk színben, egy magyar autókereskedés telepén. Hogy kerültek Magyarországra ennyi Bolloré Bluecar? Hogyan kaphattak hazai zöld rendszámot? Mennyibe kerülnek? Mit tudnak? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ, amikor egy kamerával kilátogattunk a kereskedőhöz:

A négyszemélyes, műszakilag nagyban a Fiat Grande Punto-ra épülő, annál jóval rövidebb de kabinméretre hasonló Bluecar-ok kortól és futásteljesítménytől függően néhány tízezer kilométerrel az órában 3,5 milliótól elvihetők, de a nullkilométeres (bár nem új), klímás példányok is megállnak 4,5 millióban. Az értékesítő cég szerint viszont nem ez az igazán tuti üzlet, hanem a havi százezer forint körüli díjért vállalkozási célra, bérleti konstrukcióban beülni a kocsiba - vagy beleültetni egy alkalmazottat. Egy budapesti pizzafutár egy Swiftbe ennél többért szokott tankolni havonta - a Bolloré Bluecar pedig azonos futásteljesítmény mellett 30-35 ezer forint ára elektromos energiából is vígan elszaladgál.

Hogy mit képes nyújtani valójában a hétköznapokban ez a nálunk eddig hivatalosan sosem kínált villanyautó, arról nemsokára egy klasszikus tesztben számolunk be, ugyanis az első találkozás után elhoztam egy kocsit a telepről és megnéztem, mire képes családi autóként. A kép nagyon vegyes, a tapasztalatok nagyon érdekesek - a cikket hamarosan közöljük!

Villanyautók tornasorban: Opel Corsa-e, VW ID.3, Tesla Model 3

Pofás városi kiskocsi, tömegeknek szánt kompakt jövőautó és amerikai dizájnparádé, iszonyú erővel. Három elektromos autó, három stílus, három világ.