Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Egy hatvanéves japán üzletember, Tosijuki Szuzuki több mint tizenötezer kilométert autózott 1953-ból származó 356-osával a Porsche hetvenedik születésnapjára Stuttgartba. Mi is ilyen menő öregurak szeretnénk majd lenni.

22 évesen vette meg első Porschéjét, és azóta, harmincnyolc éve a márka rajongója a japán Tosijuki Szuzuki, aki idén úgy döntött, hogy 1953-ban gyártott 356-osával elautózik a márka hetvenedik születésnapi ünnepségére Zuffenhausenbe. A nem mindennapi kalandtúra során Dél-Koreán, Oroszországon, Lettországon, Litvánián, Lengyelországon, Csehországon és Ausztrián vágott keresztül.

A nagyrészt eredeti 356-osát egy kicsit azért felkészítette az utazásra. Az eredeti helyett már egy később SC modellből származó 1582 köbcentis, 95 lóerős motor dolgozik benne, a váltóját és a futóművét is felújították. A tetejére két pótkerék, némi motorolaj és szerszámok kerültek, az üléseket kényelmesebb, modernebb darabokra cserélték, és már csak egy navigációs rendszerre volt szükség. Gondos tervezés után április 8-án indult, hogy még időben odaérjen.

Nem ígérkezett könnyű utazásnak, hiszen Szuzuki nem beszél oroszul, és angolul is csak alig, ezért a legfontosabb kifejezéseket előre felírta egy papírra. 53 napot töltött az úton, ami alatt 1600 liternyi üzemanyagot fogyasztott el, és csak ritkán volt szüksége szerelésre. Csupán az üzemanyagpumpát kellett kicserélni útközben, és a vége felé elment az egyes fokozat, de mivel azt nem tudta megjavítani, hát nélküle folytatta az utat.

A hatvanéves japán úr közel két hónapot töltött az úton egy nem éppen erre tervezett veterán sportkocsiban, az egy nap alatt vezetett leghosszabb távja 1050 kilométer volt. Meglátogatta az autója szülőhelyét az ausztriai Gmündben, majd a Porsche-múzeum előtt rajongók csapata várta 15 463 kilométer után a nagy utazót. A 356-ost a múzeum műhelyében állították ki, mielőtt repülővel visszaszállítanák Japánba.

Mi is elmentünk a Porsche szülinapjára, olvasd el, milyen volt:

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.