Az amerikai gyártó megálmodott egy terminátor-rendőrautót, ami képes elrejtőzni, majd lesből lecsapni a záróvonalon áthajtó komiszokra.

Mielőtt a szívedhez kapnál, megnyugtatunk, hogy a szabadalom jelen állás szerint inkább csak egy gondolatkísérlet manifesztációja, mint megvalósításra váró találmány. Épp ezért záros határidőn belül nem kell attól félned, hogy egy önvezető rendőrautó a semmiből ugrik a nyakadba, amikor épp a buszsávban cápázol, jobbról előzgetsz, gyalogosokat dudálsz le a zebráról vagy belemászol az autópálya belső sávjában összefüggő kamionsort előző seggébe. (De amúgy meg ne csinálj ilyeneket, ha nem vagy baromarc!)

Jelenleg tehát még ez egyelőre sci-fi kategória, de azért mindenképpen érdekes, hogy a Ford ilyesmin töri a fejét:

A négykerekű robotzsaru egészen egyszerűen mindent a szolgálatába állít, amiből számára hasznos infót tud kifacsarni: közhiteles nyilvántartások, köztéri kamerák, rendszám-leolvasó rendszerek, érintésérzékeny panelek, különböző online eléréssel rendelkező szenzorok, hangszórók és mikrofonok vagy akár az internethez csatlakozó más gépjárművek műszerei. Szép, szép, de azért a totális megfigyelés nem hangzik túl jól egy olyan országban, ahol még tekintettel vannak a személyiségi jogokra.

Egy nyugtalanító rajzocska a szabadalomból

A fenti rajzon látható fenyőfa azt jelképezi, hogy az önvezető jármű tanuló algoritmus segítségével még azt is el tudja majd dönteni, milyen objektumok mögé érdemes elrejtőzni ahhoz, hogy a közúti közlekedés más szereplői ne szerezzenek tudomást a jelenlétéről. Komolyan, mintha az anno a Görögbe tartó magyar turistákat az árkokból mérő jugoszláv rendőrök kollektív tudatát akarnák a vasba ültetni.

A szabadalomban leírt jármű valami elképesztő ütőképességgel rendelkezik. Mivel egymással is tudnak kommunikálni, simán meg tudják azt csinálni, hogy összehangoltan állítanak meg egy olyan autót, melynek szabálytalan sávváltását egy térfigyelő kamera észlelte valahol.

Az intézkedés alá vont jármű vezetőjét valamilyen vezeték nélküli kapcsolaton keresztül utasítja megállásra, majd megállapítja a személyazonosságát, és kiszabja rá a megfelelő büntetést. Az is biztos, hogy egy ilyen szituációban nincs helye kifogásnak, szóval a nagydumások elfelejthetik a jól bevált szövegeiket.

A Ford ötlete nagyon okosnak tűnik, de nekünk azért vannak kétségeink a megvalósíthatósága felől, arról nem is beszélve, hogy mire összehoznának egy ilyen járművekből álló hadsereget, addigra már egyébként is önvezető autókkal lennének tele az utak, melyek természetüknél fogva képtelenek a szabálytalankodásra.

Player Autószalon

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon