Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A kulcsnélküli rendszerrel szerelt autók kényelmesebbek, de kevésbé vannak biztonságban, hiszen nemcsak akkor nyitják ki a zárakat, amikor te szeretnéd. A Fordnál egy új ötlettel veszik elejét a távirányítós lopásoknak.

Egyre több új modellt szerelnek kulcsnélküli rendszerrel, amikor a távirányítót elő sem kell venned a zsebedből, a kilincset meghúzva automatikusan oldanak a zárak. De egyre több autót lophatnak is el emiatt, a szobában lévő távirányító jelét egy speciális eszközzel felerősítve simán kinyitják a ház előtt parkoló autót, amíg alszol.

A Fordnál most egy zseniális ötlettel nehezítik meg az autólopásnak ezt a módját.

A távirányítókat mozgásérzékelővel szerelik fel, ami ha azt észleli, hogy a kulcsot több mint 40 másodperce nem mozdították meg, akkor alvó módba teszi magát, és ez megakadályozza, hogy fogható legyen a jele a tolvajok számára.

A kulcs, amit úgy programoznak, hogy csak az autó két méteres környezetében működjön, ismét feléled, amint megmozdítják, ezért mire az autóhoz érsz, úgy nyithatod vele, mint ahogyan megszoktad.

Az új Fiestát már ezzel a típusú távirányítóval szállítják, és hamarosan a Focus is megkapja ezt a kulcsot. Ha ebből a két modellből vásároltál egyet korábban, akkor arra is lehetőség lesz, hogy utólag szerezz be egy alvó móddal ellátott példányt. A Ford után több autógyártó, így az Audi, a Mercedes és a Porsche is hasonló megoldáson dolgozik.

Ez is érdekelhet:

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.