Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Az önműködő autókhoz vezető út egyik állomása lehet az a szenzor, amely a jármű körüli hangokat érzékeli, és egy sor fontos funkciót lehet kapcsolni hozzá. Az érzékelőt fejlesztő Continental elárulta, mire jó.

Az önvezető autók tele vannak kamerákkal, ultrahangos és radaros szenzorokkal, hogy elboldoguljanak a forgalomban, de egy fontos érzékelés eddig kimaradt belőlük. A Continental most azon dolgozik, hogy az autók a hangokat is észleljék, és ehhez több hasznos funkciót is lehet társítani. A jármű különböző pontjain akár 12 hangérzékelőt helyeznek el, amelyek főleg kisebb sebességnél figyelik a környezetet.

A rendszer elmenti az eset idejét, a sérülés irányába bekapcsolja a kamerát, és fényképet is készíthet az elkövetőről, amit elküldhet a telefonodra. A módszer, amihez hasonló működik már a Teslákban, a cserbenhagyásos ütközéseknél és a szándékos karcolásoknál is hasznos lehet.

Például ebben az esetben elég jól jött volna:

A fülelő autó a felcsapódó víz hangját is észlelheti, majd figyelmeztethet a csúszós útra, ez egyébként az új Porsche 911-ben már működik is.

és a Doppler-effektus figyelembevételével azt is tudni fogja, hogy milyen irányból érkezik a mentő vagy tűzoltóautó. A szenzorokkal természetesen a tulajdonos hangja is azonosítható, így például elég lesz az ajtóra koppintani, és a hangodból felismer a rendszer, ami már nyitja is a zárat.

Ez is érdekelhet:

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.