Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Hétfő hajnali furcsaság Pomázról.

Ahogyan az a jegyzőkönyvvezetői pontossággal hangalámondott videóból is kiderül, július 2-án, hat óra előtt készült a videó a pomázi HÉV-átjáróban. A sorompó emelkedett, a HÉV közeledett, baleset viszont szerencsére nem történt, mert az autósok és a HÉV-vezető is kellően óvatos volt.

 

Frissítés: a MÁV reakciója

"Az útátjáróban a sorompóberendezés nem hibásodott meg. Biztonsági okokból a biztosítóberendezési áramkör kialakítása olyan, hogy a HÉV-szerelvény érkezése előtt, előre definiált időintervallum alatt lezáródik a sorompó, majd 6 perc után, ha mégsem érkezik meg a vonat, az előírások szerint programozottan üzemzavar állapotba kerül. Ez azt jelenti, hogy az üzemzavar bekövetkezte után a közút felé 60 másodpercig még látható a tiltó fényjelzés, majd a készülék sötét lesz, ugyanakkor a csapórúd lassan (kb. 90 másodperc alatt) felnyílik. A csapórúd azért nyílik fel lassan, hogy a KRESZ betartása mellett a csapórudak kikerülése (szlalomozás) nélkül át lehessen haladni az átjárón, s így ne okozzon tartós fennakadást a keresztező közúton. A működési elvből adódóan a sorompóberendezésnek ilyen esetekben így kell működnie, a zavarállapotot észlelő forgalmi szolgálattevő és HÉV járművezető a vonatkozó szabályok szerint járt el.

A biztonság fokozásának érdekében a HÉV-vonalakon ilyen esetekben, az átjárók előtt elhelyezett ún. fedező jelzők vörös állásba kapcsolnak, és csak rádión adott, szóbeli utasítás után, fokozott figyelemmel haladhat a szerelvénnyel a HÉV vezetője az átjáró felé – max. 15 km/órás sebességgel, szükség esetén hangjelzés adásával figyelemfelhívás céljából. Az előírások és az autóvezetők részéről a KRESZ betartása mellett ilyen helyzetekben sem alakul ki vészhelyzet, illetve nem történhet baleset.

Fontos, hogy a közúti közlekedés szabályai szerint a vasúti átjárót megközelíteni csak fokozott óvatossággal szabad. Az átjáró megközelítésekor, illetve az áthaladás során eleget kell tenni a vasúti átjáró biztosítására szolgáló közúti jelzéseknek. Továbbá az átjáró előtt meg kell állni, ha bármely irányból vasúti jármű közeledik. A vasúti átjárón való áthaladásnál a KRESZ szabályai mindenkor érvényesek. Ha van piros jelzés az útátjárón, nem szabad áthaladni. Ha a fénysorompó jelzők sötétek, azaz egyik lámpa sem villog, akkor a sorompóberendezés nem működik, és a vonatkozó KRESZ előírások szerint kell eljárni. A sötét fénysorompójelző a közúton közlekedőket fokozott figyelemre készteti; a KRESZ szerint ez nem jelent szabad jelzést a közúti járművek részére.

A vasúttársaság köszöni az autósoknak, hogy betartották a vonatkozó közlekedési szabályokat és meggyőződtek a HÉV közeledéséről."

(Nyitókép: MÁV-HÉV)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.