Alonso megzsarolta a McLarent, hogy Hamilton ne érhessen célba

A kétszeres világbajnok spanyolnak 13 évvel ezelőtt volt egy nem éppen szimpatikus húzása a Magyar Nagydíjon. Kemény sztorival nosztalgiázunk, ha már a hétvégén a Hungaroringre látogat a Forma–1 mezőnye.

2007-ben Alonso kétszeres világbajnokként, Lewis Hamilton pedig újoncként került a McLarenhez. Az már eddig is köztudott volt, hogy kettőjük kapcsolata meglehetősen viharos volt szinte már a kezdetektől fogva, ugyanis hamar kiderült, hogy az akkor még csak 22 éves brit személyében komoly kihívója akadt a spanyolnak.

Alonso egóját ez pedig rettentően bántotta, ő abban a hitben élt, hogy ő a csapat első számú versenyzője, vagyis őt kell előnyben részesíteni, a csapatfőnök Ron Dennis viszont tudtára adta, ilyen kitétel nincs a szerződésében.

És akkor jött a 2007-es Magyar Nagydíj – ekkora már a McLaren-belviszály tudott dolog volt, Dennis és Alonso pedig szinte már nem is beszéltek egymással –, aminek időmérőjén Hamilton megszegte a megállapodást és csapattársa előtt hajtott ki a Q3-ra*.

*Ennek azért volt jelentősége, mert az akkori szabályok értelmében a Q3-at a verseny rajtjánál használt üzemanyag-mennyiséggel kezdték pilóták, akik így az utolsó köreikben voltak a leggyorsabbak.

A McLaren pedig az egyenlőség jegyében mindkét autóba ugyanannyi üzemanyagot tankolt az időmérőkre, és rotációs rendszerben, vagyis egyszer az egyik, másszor a másik pilótájukat nevezték ki kedvezményesnek, vagyis annak, aki előbb hajthat ki a garázsból.

Alonso persze megtorolta a dolgot, mutatjuk, hogyan:

A spanyol akciója bár sikeres volt – elvette a pole pozíciót csapattársától –, de sportszerűtlenségéért 5 rajthelyes büntetést kapott.

És most jön a lényeg – muszáj volt ez a hosszabb felvezetés, hogy minden érthető legyen:

**A Ferrari egyik dolgozója titkos információkat juttatott el egyik barátjának, aki történetesen a McLarennél dolgozott – ezeket a wokingiak fel is használták autójuk fejlesztésére.

Dennis nem engedett a nyomásnak, és megelőzve a bajt, maga mondta el az FIA-nak, aminek következményeképpen a McLarent kizárták a 2007-es konstruktőri bajnokságból és még 100 millió dolláros büntetést is kapott.

Hamilton egyébként megnyerte a Magyar Nagydíjat, Alonso a negyedik lett, az idény végén pedig elhagyta a McLarent és a Renault-hoz csatlakozott – ahhoz a csapathoz, ahova nyugdíjazása után két évvel ismét visszatért.

(Forrás: BBC, fotó: Getty Images)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.