A BMW-nek már évek óta van városba szánt elektromos autója, és az i3 hamarosan ellenfelet kaphat az Auditól. A sanghaji autószalonon leplezték le a kompakt méretű AI:me tanulmányautót, amit már mesterséges intelligencia is vezethet helyettünk.

Nemrég óta kínálja első teljesen elektromos hajtású autóját az Audi, az e-tron crossover után pedig sorban a többi kategóriát is meghódítják. A sanghaji autószalonon a kompakt méretű, városba való villanyautó prototípusát mutatták be, abban a kategóriában, ahol a BMW már évek óta jelen van az i3-mal. Az AI:me azonban teljesen át tudja venni a vezetést tőlünk.

Az AI:me ugyanarra a padlólemezre épül, mint a hamarosan gyártásba kerülő Volkswagen ID Neo, a 2,77 méteres tengelytávja is megegyezik vele, de a 4,3 méteres hossza húsz centivel nagyobb nála, amivel mégiscsak tágasabb a népautó-változatnál.

Az utastér alapesetben négyszemélyes, de úgy is át lehet alakítani, hogy két személy és sok csomag férjen bele. A 3D-s OLED képernyőt pedig nemcsak érintéssel és hangvezérléssel, de akár a szemünk mozgásával is lehet irányítani.

Sőt, akár a vezetést is átveheti tőlünk a fedélzeti mesterséges intelligencia,

az Audi elektromos autója tudja a 4-es szintű önvezetést, azaz van kormánykereke és pedáljai, de azt akár teljesen nélkülözni is lehet. A hajtása egyébként megegyezik a Volkswagenével, a hátsó kerekeket 170 lóerős elektromotor hajtja, ami 65 kilowattórás akkuról kapja az energiát.

Ez is érdekelhet:

Player Autószalon

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon