Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Úgy tűnik, hogy nevadai döntéshozók mindent megtesznek érte, hogy a nyugati-parti állam ne csak a hírhedt kaszinóvárosáról legyen ismert, hiszen a Google után az Audinak is megadták az engedélyt, hogy az állam közútjain teszteljék vezető nélküli automata autóikat.

Az Audi TTS Pikes Peaket a Volkswagennel és a kaliforniai Stanford Egyetemmel együttműködve építette az Audi, első próbaútjait a híres coloradói hegyi pályán, Pikes Peakben tette meg (innen ered a név is). Az autó vezérlését két számítógép végzi, amelyek egy differenciális GPS segítségével két centiméteres pontossággal tartják a nyomvonalon az Audit.

A kocsi sebességét a kerekekre szerelt szenzorok és accelerométer segítségével szabályozzák, az egyensúlyról pedig egy giroszkóp gondoskodik. A gyorsasági tesztek alatt a kocsi 27 perc alatt teljesítette a Pikes Peak-i pályát, amin az Audi szerint egy profi nagyjából 17 perc alatt menne végig egy ugyanilyen autóval, tehát még van hova fejlődni.

A döntésnek köszönhetően az Audi lett az első autógyár, amelynek a robotautói közúti forgalomban is közlekedhetnek – legalább is ha a Google-nél nem döntenek úgy, hogy beszállnak az autóbizniszbe is.

Tovább:
Eladó Steve McQueen 1941-es Chevy pickupja 
Hatezer kilométer 11 nap alatt, plusz két és fél tonnával – Range Rover-próbaút
Az Autórovat legfrissebb hírei

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.