Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Az unalmas hátsó lámpákat a jövőben intelligens OLED kijelzők válthatják fel, legalábbis a német prémiumgyártó víziója szerint. Újra divatba jöhet az indexelés?

Az Audi mindig is élenjárt autói világítástechnikai megoldásait illetően: a xenon világítás, majd a LED-es fényforrások egyik úttörője volt. Most egy újabb, ezúttal nem a kocsik elejét, hanem hátulját érintő ötletes és látványos megoldással rukkoltak elő.

A "Swarm" fantázianevet kapott megoldás lényege, hogy a jármű hátoldalát már nemcsak relatíve kisméretű lámpák, hanem egy teljes szélességben végighúzódó OLED panel díszíti. Az egyelőre ismeretlen felbontású display intelligens módon viselkedik, vagyis nem egyszerűen csak arról van szó, hogy a kijelzőn megjelennek a már jól ismert hátsó világítótestek kontúrjai és fényei.

Az OLED panel alaphelyzetben teljesen sötét. Ha beülünk az autóba és beindítjuk a motort, a kijelző rögtön megtelik élettel, amint pedig elindulunk, a méhkas jellegű grafika egyre gyorsabb mozgásba kezd. Ha nagy gázt adunk, a virtuális méhkas egyre jobban felbolydul, sőt a lassítást és akár az oldalirányú mozgást is képes intelligens módon megjeleníteni a kijelző.

Azt egyelőre nem tudni, a Swarm pontosan mikor jelenik majd meg a sorozatgyártású Audikban. Arról még folyik a diskurzus, hogy a megoldás mennyiben tud javítani a biztonságon, és esetleg mennyire tereli el a sofőrök figyelmét a vezetésről. Érdeklődve várjuk továbbá, hogy az OLED-es kijelző vajon milyen szerepet kap majd a jövő autóinak személyre szabásában – elvileg jöhet ugyanis az egyedi fékjelzés vagy a spéci indexfény is.

Tovább:
Tíz sportautó apukáknak Golftól az Astonig
Michael Schumacher emlékezetes pillanatai
Friss Player-cikkek

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.