Az amerikai katonák üzemanyagcellás terepjárót kapnak

A Hummer már a múlté, az amerikai hadsereg is modern járművekre vált. A GM új prototípusa üzemanyagcellás, aminek a háborús övezetben több előnye van, mint gondolnád.

A Chevrolet Colorado alapjára épül a General Motors új katonai prototípusa, és ilyenkor sajnáljuk igazán, hogy a márka már nem kapható nálunk. Az átalakított terepjáró ugyanis nagyon belevalónak tűnik. Több mint két méter széles és ugyanilyen magas, jóval nagyobb, mint azok a pick-upok, amiket ismersz. A nagy hasmagasság, a vaskos gumik és a masszív védőburkolatok elárulják, hogy strapabíró járműről van szó.

De nem is a külseje, hanem a technikája az igazán érdekes. A Colorado ZH2 ugyanis üzemanyagcellás hajtásláncot kapott, ami merőben eltér a katonai járművek dízelmotoros megoldásától. Ebbe ugyanis hidrogént kell tankolni, a fedélzeten előállított elektromosság pedig nemcsak az áramtermelő aggregátort váltja ki, de a meghajtó elektromotornak is elegendő energiát biztosít. Egy katonai járműben több előnye is van az elektromos motornak: azonnal leadja a nyomatékát, csendes, és nem is melegszik. Az üzemanyagcella működésének pedig egyetlen mellékterméke a desztillált víz, aminek szintén nagy hasznát vehetik a katonák a háborús övezetben.

A Colorado ZH2 jelenleg változatos teszteket áll ki a General Motors próbapályáján, de az igazi kihívás akkor kezdődik, amikor a hadsereg is megkapja éles tesztelésre. Utána már csak idő kérdése, mikortól fognak az amerikai katonák ilyen menő és modern üzemanyagcellás terepjárókkal járni.

Player Autószalon

Legfrissebb

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon