Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A Hummer már a múlté, az amerikai hadsereg is modern járművekre vált. A GM új prototípusa üzemanyagcellás, aminek a háborús övezetben több előnye van, mint gondolnád.

A Chevrolet Colorado alapjára épül a General Motors új katonai prototípusa, és ilyenkor sajnáljuk igazán, hogy a márka már nem kapható nálunk. Az átalakított terepjáró ugyanis nagyon belevalónak tűnik. Több mint két méter széles és ugyanilyen magas, jóval nagyobb, mint azok a pick-upok, amiket ismersz. A nagy hasmagasság, a vaskos gumik és a masszív védőburkolatok elárulják, hogy strapabíró járműről van szó.

De nem is a külseje, hanem a technikája az igazán érdekes. A Colorado ZH2 ugyanis üzemanyagcellás hajtásláncot kapott, ami merőben eltér a katonai járművek dízelmotoros megoldásától. Ebbe ugyanis hidrogént kell tankolni, a fedélzeten előállított elektromosság pedig nemcsak az áramtermelő aggregátort váltja ki, de a meghajtó elektromotornak is elegendő energiát biztosít. Egy katonai járműben több előnye is van az elektromos motornak: azonnal leadja a nyomatékát, csendes, és nem is melegszik. Az üzemanyagcella működésének pedig egyetlen mellékterméke a desztillált víz, aminek szintén nagy hasznát vehetik a katonák a háborús övezetben.

A Colorado ZH2 jelenleg változatos teszteket áll ki a General Motors próbapályáján, de az igazi kihívás akkor kezdődik, amikor a hadsereg is megkapja éles tesztelésre. Utána már csak idő kérdése, mikortól fognak az amerikai katonák ilyen menő és modern üzemanyagcellás terepjárókkal járni.

Player Autószalon

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.