A Studebaker nevéről neked is egy autómárka juthat eszedbe, pedig a gyártó már több mint ötven éve megszűnt, a nevét viszont a mai napig óriási feliratként hirdeti egy öthektáros erdő Chicago közelében.

Még jóval az automobil feltalálása előtt, 1852-ben kocsigyártóként kezdte a Studebaker, majd 1902-től készítettek előbb elektromos, aztán benzines autókat is. Az évtizedek során jó minőségű, megbízható típusként került be az amerikai köztudatba, és bár a nagy világválság ezt a márkát is megviselte, a harmincas évekre egyenesbe jött a sorsa.

Az indianai gyárától nem messze még 1926-ban építették fel a világ egyik első tesztpályáját, amit a korabeli reklámokban milliódolláros szabadtéri laboratóriumként emlegettek. 1937-ben pedig ide ültették el azt

A második világháború után a Studebaker nehéz helyzetbe került, és ezen az sem segített, hogy 1954-ben egyesült az azóta szintén megszűnt Packarddal. Az indianai üzemből az utolsó autó 1963-ban került ki, és három évvel később a kanadai gyárban is leállt a termelés,

A tesztpálya jelenleg is használatban van, és gondozzák az erdőt is, ami nyolcszáz méteres hosszával

A közeli üzemből akkoriban hétezren kerültek utcára, de a város gyorsan megoldotta a munkanélküliség problémáját, az erdő pedig remélhetőleg örökre megőrzi a márka emlékét.

A kedvenc Studebakerem a Raymond Loewy által tervezett Avanti

(Képek: Getty Images)

Ez is érdekelhet:

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.