Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Erős, gyors, kényelmes villanyautó az iX3, de az igazi nagy, családi elektromos BMW-re még várni kell egy picit.

Megcsinálták, itt van, tessék. Nem tehették, hogy nem csinálják meg. Kellett valami, itt és most, kék-fehér propellerrel az orrán a Mercedes EQC, az Audi e-tron és a Jaguar I-Pace és a Tesla Model Y mellé. De az iX3 akkor sem az igazi első nagy, családi elektromos BMW. Az majd kicsit később jön, addig pedig itt van nekünk ez az átmeneti, hiánykitöltő ideiglenes megoldás.

Egy nem elektromos autónak tervezett kocsiból elektromos autót csinálni biztos recept a tökéletlenségre. Helypazarlás, rossz arányok, kényszermegoldások átgondolt tervezés helyett; ez lesz a végeredmény. És ez lett a végeredmény a villamosított X3-asnál is. Nem azt mondom, hogy ez a kocsi nem lett sok szempontból álomautó. Ahogy a Harman-Kardon szól benne, ahogy megriszálja a fenekét egy padlógázra a 286 lóerő és a 400 Nm a hátsó kerekeken, ahogy a szuperkényelmes elektromos ülések fűtik az átfázott testünket egy jeges márciusi hajnalban, az csodálatos. De ettől még ez a kocsi se villanyautónak, se BMW-nek, se prémiumterméknek nem az igazi.

0-100 km/h: 6,8 s Végsebeség: 180 km/h

Méretek: 4734 / 1891 / 1668 mm

Már a külsején látszik, hogy ez nem egy eleve ilyennek tervezett, hanem egy  átalakított autó. A hűtőmaszkokat befalazták, a kipufogóvégek helyére kék műanyagburkolatot raktak, amitől teljesen szétesett az X3-as tömör, erőteljes alapformája. A kék küszöbdísz egy kicsit olyan, mintha elfelejtettük volna lehúzni a krómcsíkról a gyári védőfóliát. Érdekes, ahogy kinéz, de a szónak inkább a kellemetlenebb, mint a lelkesítő értelmében.

A kabinban a látvánnyal, a minőségérzettel nincs gond, viszont a funkcionalitás megsínylette a villamosítást. Amitől ez az X3 egy kicsit ténylegesen kevésbé praktikus, mint a benzines vagy a dízel modellek, az csupán a raktérpadló alatti pótkerék-rekesz eltűnése, ezt a helyet teljesen kitöltötték akkumulátorral. Ennél sokkal fájóbb az a sok kihasználatlan lehetőség, amit a BMW elvesztett azzal, hogy ezúttal nem a nulláról épített villanyautót - vagy csak simán elvesztegetett, a nagy sietségben. A motortérben ott egy csomó kihasználatlan üres tér a kis villanymotor felett-mellett. Itt remekül elférnének a töltőkábelek, de nem sikerült nekik kialakítani egy dobozt, hanem a madzagok a csomagtérben foglalnak el egy csomó értékes helyet. Az utasteret ugyanúgy átszeli a kardánalagút, mint a belsőégésű motoros BMW-k többségében, pedig egy villanyautóban hosszú kardántengelyre igazából semmi szükség nincs, a motor mehetett volna a kerekek közé is.

A BMW-nél így képzelték el a kábelek elhelyezését, de aki használ villanyautót, pontosan tudja, hogy ez az idilli kép nem a tipikus hétköznapi állapot. A legjobb az lenne, ha az általában piszkos, sáros kábelek külön dobozt kapnának - ahogy a BMW is nagyon jól tudja ezt, ezért alakított ki helyet a kábeleknek az eleve villanyautónak tervezett i3-ban

Ez viszont nagyon hasznos: a BMW-nél valaki a homlokára csapott; tudunk ám tenni a kocsiba egy olyan adaptert is, amivel ipari áramos konnektorba is be lehet dugni a töltőt!

Az átépítés hatása a vezetési élményben is érezhető. A 2260 kilós saját tömeg megterheli a futóművet, az iX3 billegősebben, esetlenebbül fordul, mint bármelyik dízel vagy benzines változat. És nem csak az összkerékhajtás hiánya miatt. A hirtelen sávváltások erős dőléssel indulnak, csak ezután kezdődik meg a tényleges irányváltás. Előfordul ez nagy, családi autóknál, na de egy BMW-ben akkor sem vagyunk hozzászokva az ilyesmihez, ha egy magas építésű X-modellről van szó.

A 245-ös gumikkal, a nagy homlokfelülettel, a terepjárós formával és a két és negyed tonnával garantált a nagy energiafogyasztás is. A katalógus szerint az iX3-nak átlagosan 17-19 kWh körüli energiával kellene beérnie száz kilométeren, de a valóság vegyes üzemben nálam 24,1 kWh-ra jött ki százon. Ezzel a bruttó 80, nettó 74 kWh-s akku maximum 300 kilométeres hatótávra lehet jó egy töltéssel. Utána jöhet a minimum hat és fél órás parkolás egy váltóáramú töltő vagy az otthoni wallbox mellett (a maximális töltőteljesítmény váltóáramon 11 kW), vagy a gyorstöltés, ami akár 150 kW-tal is mehet – ha találunk olyan DC villámtöltőt, ami képes ilyesmire.

Az iX3 utastere prémium hangulatú, nagyon csendes, a klimatizálás kitűnő, a hifi csodásan szól

A BMW nem-sportülései is jó oldaltartást adnak, miközben nem túl kemények és hosszú úton is kényelmesek

A térkínálat hátul is kiváló

Az alapáras panoráma üvegtető nagyon feldobja a hangulatot

A BMW X3 kiváló univerzális családi autó, az egyik legtökéletesebb, legátgondoltabb, leginkább sokcélú kocsi az autóiparban. Klasszikus vezetési élmény, remek off road-képességek, jó térkínálat, példás komfort és parádés minőségérzet találkozik benne, magas, de reális áron. Az iX3 pedig ennek a tökéletes autónak az elrontott változata. Szó se róla, erős, zöld és kényelmes, de nagyon bosszantó, hogy mennyire érezni rajta: sokkal jobbnak kellene lennie.

Az iX3-asért 23,16 milliót kér érte a BMW, ami a gazdag alapfelszereltség (benne a hatalmas üvegtetővel) mellett is sok ezért a kocsiért, ami se BMW-nek, se villanyautónak nem igazán jó. És tudjuk, hogy hamarosan jön valami, ami valószínűleg nem lesz sokkal drágább, de biztosan sokkal jobb lesz: az új iX, 3 nélkül. Én megvárnám, addig inkább választanám a márka hibátlan plug-in hibrid modelljeit, azok a maguk műfajában tökéletes autók és zöld rendszámuk nekik is van. De töretlen a bizalmam abban. hogy a BMW meg tudja csinálni ezt a villanyautó-dolgot jobban is, ha a nulláról indulhat és kap elég időt. Hiszen be is bizonyította már ezt egyszer, az i3-mal.

A videónkat láttad már az iX3-ról?

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.