Az olasz sportkocsi-paradicsomban építi fel saját autógyárát egy kínai-amerikai cég
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Van az a szint, ahol a kis garázsboltra nyit rá egy multi a szomszédban, meg van az, ahol a Ferrari, Lamborghini, Pagani üzeme mellé épít hiperautó-gyárat egy kínai-amerikai joint venture.

A Silk-FAW egy amerikai (Silk EV)-kínai (FAW) közös vállalkozás, amely a 63 éves kínai Hongqi márka alatt készül plug-in hibrid és/vagy elektromos szuper- és hipersportautókat gyártani. A Hongqi eddig elsősorban a kínai reprezentációs limuzinok gyártójaként volt ismert világszerte autóbuzi körökben, de a hazai piacon több civil Hongqi modell is kapható. (A márkanév jelentése egyébként: Vörös Zászló.)

Néhány éve a FAW elkezdett finom célzásokat tenni arra, hogy beszállnának a szuper-, sőt: hipersportkocsi-bizniszbe. A pandémia előtti utolsó ilyen célzás az volt, amikor Frankfurtban, 2019-ben kiállítottak egy prototípust, Hongqi S9 néven. Ekkor még senki nem tudhatta biztosra, hogy az S9 megmarad-e tanulmánynak vagy tényleg lesz belőle valami. Pár hete viszont a Sanghaji Autószalonon egyértelművé vált, hogy a Hongqi nagyon is komolyan gondolja a dolgot; bemutatták a szériaváltozatot:

Az elképesztően látványos autó formatervéért Walter de Silva dizájncsapatát illeti az elismerés:

Friss hír, hogy az 1419 lóerős, 400 km/h-t elérő végsebességű S9 nem kínai gyártmány lesz, hanem olasz. A Silk-FAW ugyanis bejelentette: Emilia-Romagna tartományban épül meg a gyártóüzem. Ez a régió ad otthont a legnevesebb olasz sportmárkáknak, itt van a Ferrari, a Lamborghini, a Pagani, a Ducati központja is. A Motor Valley-nak is nevezett gazdasági övezet egyébként az olasz ipar jövője szempontjából is kiemelten fontos terület, a robotikai, mechatronikai fejlesztés-gyártás központja, tízezres nagyságrendű céggel, csaknem százezer, az iparágban dolgozó szakemberrel.

A Silk-FAW 1,2 milliárd dolláros beruházást, ezer új munkahely létrehozását ígéri az új, a tervek szerint 320 ezer négyzetméteren elterülő Hongqi-üzemmel kapcsolatban. Az S9 mellett itt készül majd a hatalmas, hétüléses S7 luxus-SUV is:

Hongqi HS7

Ha a klasszikus olasz luxus-sport márkák talán nem is túl boldogok az új konkurens érkezésének hírétől, a tartomány vezetése örül az új beruházásnak. A régió hivatalos weboldala lelkesen ecseteli, mennyire jó lesz arrafelé mindenkinek, ha megérkezik ez a sok amerikai-kínai dollár az olasz iparvidékre.

Ha bővebben is érdekel a Hongqi S9:

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.