Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Ben Coombs egészen biztosan kalandvágyó típus, hiszen már több földkörüli túrán van túl, és nemrég ismét nekivágott egynek, hogy elautózzon a legészakabbra fekvő kocsmától a legdélebbihez, mindezt egy nem éppen megbízható hírében álló sportautóval.

Nem a kocsma a lényeg, hanem maga az utazás, vallja Ben, aki korábban már számtalanszor indult több tízezer kilométeres utakra a legvalószínűtlenebb autókkal. Az angliai Devonban lakik, és elautózott már Szingapúrig egy V8-as Corvette-el, és Dél-Afrikába egy Porsche 944-essel, de ment már Fiat 126-tal az északi sarkkörhöz, és veterán Rolls-Royce-szal Kazahsztánba. Most elhatározta, hogy felkeresi a Föld legészakabbra lévő és legdélebbi kocsmáját is.

Az északit a Spitzbergákon találta meg, a Norvágiához tartozó szigetcsoporton fekvő Pyramidenben, ami eredetileg orosz bányászfalu volt, de mára elhagyatott, és inkább csak turistalátványosságnak szolgál. Innen indult Európán át, majd keresztben átszelte az Egyesült Államokat, és hosszában Mexikót, hogy aztán Dél-Amerikán keresztül folytassa az útját. A cél pedig a Föld legdélebbi városában, a chilei Puerto Williamsben volt, hét hónappal, 21 országgal és 32 ezer kilométerrel később.

A világ leghosszabb kocsmatúrájára is elég különös autót választott, egy TVR Chimaera volánja mögött indult útnak. A brit sportkocsigyártó éppen mostanában készül feltámadni, de ez az 1992-től 2003-ig gyártott, Rover V8-assal szerelt típusa nem éppen megbízható hírében áll. Mégis nekivágott vele, hiszen már öt éve nála van az autó, és most is csak egyszer kellett kuplungot cserélni rajta, míg például korábbi túráján a Porschével vagy tucatszor lerobbant.

Ben, ha már elindult, akkor nem hagyott ki egy látnivalót sem, ami az útjába akadt. Járt a Koenigsegg gyárnál, a Nürburgringen, megnézte magának New York-ot és Kubát, a legmostohább körülmények mégis a dél-amerikai utakon vártak rá, ahol a TVR állta a sarat, akár az 50 fokos hőségben, akár az 5000 méteres tengerszint feletti magasságban. És milyen volt a két kocsma? Arról nem sok szó esik, és a képeket nézve beláthatod, hogy itt tényleg az út volt a cél.

(Képek: Pub2Pub Expedition)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.