Az autószalonokon reflektorfénybe tolt csillogó koncepcióautókon túl jóval több prototípuson dolgoznak a gyártók, csak éppen azok egyáltalán nem, vagy jóval később kerülnek a közönség elé. Ilyen volt a BMW Z29 is, ami az M3 soros hathengeresét kapta, de jóval könnyebb volt annál.

Messze nem csak azok a tanulmányautók készülnek a gyártóknál, amelyeket az autószalonokról ismerünk, és a képeken látható BMW is újabb példa erre. A Z29-et még 2001-ben készítették, de csak öt évvel később mutatták meg először, és bár a formája láttán nem fogsz azonnal szerelembe esni, de a technikája számodra is érdekes lehet.

Az elég egyszerű vonalvezetés alatt ugyanis az E46-os BMW M3 motorja dolgozik, a 3,2 literes soros hathengeres, ami 338 lóerőre képes, és hatfokozatú szekvenciális váltón keresztül forgatja a hátsó kerekeket. A Z29 pedig egy olyan prototípus volt, amelyen új anyagokkal kísérletezett a BMW, így az utascella szénszálas anyagból, a felfüggesztés alumíniumból készült.

A súlycsökkentés eredménye az lett, hogy a prototípus mindössze 1160 kilogrammot nyomott, 225 kilóval kevesebbet, mint a már eleve alaposan kikönnyített M3 CSL, ami egyébként 110 kilóval volt könnyebb az alapmodellnél. A kétüléses sportkupé ezzel 4,4 másodperc alatt gyorsult százra és 270 km/óra volt a végsebessége.

Player Autószalon

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon