Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Januártól él a szabályzás.

„Nem hajthatnak be 2020. január 1-jétől Bukarest belvárosába olyan járművek, amelyeknek a légszennyezési besorolása nem éri el az Euro 3-as szabványt, 2022-től pedig a román főváros teljes területéről kitiltják azokat – döntött csütörtökön a bukaresti közgyűlés” – áll az MTI hírében.

Ennek ára a környezetszennyezés mértékével arányos: a legolcsóbb (Euro 3-as) matrica egy napra 5 lejbe (346 forint), egy évre pedig 700 lejbe (48 500 forint) kerül majd, míg a legdrágább (non-Euro) éves matrica ára 1900 lej (131 ezer forint) lesz. A bukaresti közgyűlési határozat szerint 2021-től már az Euro 4-es járműveket is matricavásárlására kötelezik.

Szigorúbb, mint szó volt róla

Az augusztusban közvitára bocsátott eredeti tervezetben még csak az szerepel, hogy csak a Bukarestben vagy az agglomerációján kívül forgalomba helyezett autók behajtását korlátozzák majd, végül azonban csak a légszennyezési besorolás számít majd.

Romániában 2017-től ugrásszerűen megnőtt az utakon közlekedő használt járművek száma, miután a kormány eltörölte a környezetvédelmi illetéket, ami korábban megnehezítette a környezetszennyező autók forgalomba helyezését. Ennek nyomán szaporodtak meg a magyar utakon is a horrorkaravánok.

Romániában több mint hatmillió autó szerepel a járműnyilvántartásban, háromnegyedük tíz évnél öregebb.

Ez is érdekelhet:

(Forrás: MTI)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.