Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Idén százéves a Citroën, amit most egy újabb tanulmányautóval ünnepel a francia márka. A 19_19 egy elektromos hajtású, futurisztikus formájú koncepció, tele érdekes megoldásokkal, ami az autózás jövőjét vetíti előre.

1919-ben alapították a Citroën márkát, és ezt ünnepli a francia gyártó a 19_19 névre keresztelt tanulmányautóval. A koncepció annyira futurisztikus, amennyire csak lehet, a tervezői szerint a 2030-as évek autóját képzelték el vele. A munkát teljesen tiszta lappal kezdték, az áramvonalas kabin formáját például a repülőgépek utasfülkéje inspirálta.

A képeken nem látszik, de a 19_19 arányai sem mindennapiak,

a 4,66 méteres hosszához ugyanis 2,24 méteres szélesség társul, főleg a teljesen különálló kerekek miatt. A szabadidő-autókra akár 22 colos felnik is kerülnek, és még azokhoz képest is óriási a tanulmányra került 30 colos kerék, aminek a közepe menet közben sem forog.

A 19_19 ezzel öt másodperc alatt gyorsul százra és 200 km/órával száguldhat, a padlóba épített 100 kilowattórás lítiumion akkumulátorról 800 kilométert képes megtenni egy feltöltéssel.

A ránézésre is komfortos fotelek és kanapé olyan otthonosnak tűnik, mint egy olvasósarok, és ha már tényleg nem kell a vezetéssel törődni, akkor miért is ne utazhatnánk ilyen kényelemben?

A 19_19 természetesen nem gyártásra termett, de eszedbe juttatja, hogy a Citroënnél nem felejtették el új ötleteken törni a fejüket, amiről mindig is ismerted a francia márkát.

Ez pedig a Citroën másik idei tanulmányautója:

Player Autószalon

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.