Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Havas, jeges úton a legkisebb hiba is végzetes lehet, a hibázók pedig könnyen valamelyik videomegosztón láthatják viszont produkciójukat. Videós oktatóanyagunkban végigvesszük a leggyakoribb buktatókat, és hasznos tanácsokat is adunk, hogy a hétvégi autós kirándulás után ne te legyél a Youtube új sztárja.

Óvatosan a pedálokkal!

Egészséges tempóban haladsz az autópályán, amikor a hózivatarból egyszer csak az úton szabálytalanul parkoló autók körvonala bontakozik ki ötven méterrel előtted. Hasonló esetekre nem árt bekészíteni a kesztyűtartóba egy rózsafüzért, de léteznek hatékonyabb megoldások is.

A videón látható autó sofőrje azonnal a fékre lép, ám amint érzékeli, hogy a kerekek blokkolnak, elveszi a lábát a fékpedálról és egy finom kormánymozdulattal sikerül elkerülnie az ütközést. A mellette, lassabban haladó Ford vezetője a rossz megoldást is bemutatja, satufékes manővere egy ráfutásos ütközésre elegendő.

Jeges úton sokszor a legjobb megoldás, ha egyáltalán nem fékezünk, hiszen a kerekek még ABS-szel is könnyen blokkolhatnak. Ilyenkor ne felejtsük el kinyomni a kuplungot, hogy megszakítsuk a kapcsolatot a motor és a hajtott kerekek között. Ha mégis fékezni kényszerülünk, akkor fontos, hogy óvatosan, lehetőleg pumpálva tegyük, miközben a kormányt egyenesen tartjuk. Hasonló szabály vonatkozik az elindulásra is, olyankor a kipörgésgátló mondhat könnyen csődöt, ha túl nagy gázt adunk a jeges úton. A kormánymozdulatokon is érdemes finomítani, mert egy hirtelen rántástól az autó könnyen elveszítheti a tapadását. Alapszabály, hogy a csúszást sokkal könnyebb megelőzni, mint utólag korrigálni.

Figyelj a sebességre!

Bár az előző videó sofőrje gyors helyzetfelismerésének köszönhetően elkerülte az ütközést, az egyik legelemibb hibát sikerült elkövetnie, amikor a körülményekhez képest túl gyorsan hajtott.

A jeges, havas úton a rossz látási viszonyok és az autó stabilitásának romlása miatt érdemes lassabban vezetni, és megfelelő követési távolságot tartani, így hasonló helyzetben nem kell a reflexeinkre hagyatkoznunk. A következő videó sofőrje a nagy sebesség miatt elveszti uralmát a kocsija felett és némi imbolygás után belevágódik az út szélén parkoló autóba. Történetesen egy rendőrautóba, ezért kezdheti is készíteni a forgalmit, jogosítványt.

Légy körültekintő!

Szokatlan időjárási viszonyoknál számtalan dologra kell odafigyelnünk, amire normál útviszonyok mellett nem, ez pedig fokozott koncentrációt igényel. A motorsportok kedvelőinek ismerős lehet, amikor az autó kereke a nedves műfüvet érintve azonnal megcsúszik, és a versenyautó a gumifalban végzi. Az ehhez hasonló kisebb hibáknak száraz körülmények között általában nincs következménye, télen viszont akár végzetes is lehet.

A parkolásnál is érdemes különösen körültekintőnek lenni, mert a lefagyottra úton a kézifék sem jelent biztos megoldást. A videón 0:28-tól látható, ajtónál fogva visszarángatós módszer ugyan ötletes, de a több száz kilós autóval szemben nem sok sikerélményre számíthatsz.

Ha van rá lehetőséged, próbáld ki a téli tanpályás vezetést: nagyon sok új ismeretet nyújthat, és éles helyzetben már tudni fogod, mit kell tenned, ha a jármű megcsúszik, kifarol vagy kicsúszik az útról.

Nézd az utat!

Eltérő kinézetű útburkolathoz érve érdemes csökkenteni a sebességet, a téli utakon ugyanis sokszor nehéz eldönteni, hogy az út csak vizes, vagy tényleg lefagyott. A fekete jégnek nevezett, az aszfaltra fagyott néhány milliméter vastag koszréteg ráadásul szín alapján sem könnyű felismerni, rosszabb látási viszonyok között még tapasztalt vezetők is nehezen veszik észre. Kövessük figyelemmel a közlekedési tudósításokat, amelyek hasznos információkkal szolgálhatnak számunkra, hogy hol számíthatunk veszélyre. Az alábbi videón egy kamion találkozását láthatjuk a gyilkos jéggel.

Használj téli gumit!

Bár elsőre nevetségesnek tűnik, mégis le kell írnunk, hogy télen téli gumikkal érdemes közlekedni – egész pontosan akkor, ha a hőmérséklet plusz hét fok alá süllyed. Magyarországon sok autós egyáltalán nem használ téli gumit (az ezzel kapcsolatos tévhitekről itt olvashatsz tanulságos cikket), a környező országok közül viszont Ausztriában, Csehországban, Szlovéniában, Romániában és Szerbiában is kötelező a használata, ha azt az utak állapota szükségessé teszi.

Azonkívül, hogy külföldön akár többmilliós büntetést is kaphatunk miatta, a téli gumi mellőzése arra is tökéletes lehetőséget biztosít, hogy komplett idiótát csináljunk magunkból ország világ előtt, például ha a vezethetetlenné vált drága luxusautónkkal béna kacsaként tántorgunk egyik ároktól a másikig.

Öltözz megfelelően!

Ha az ünnepeket nem a kórházban akarod tölteni, érdemes az öltözködésedre is odafigyelni. A meleg autóból kiszállva könnyedén elkaphatsz egy kiadós tüdőgyulladást, vagy a jeges útra kilépve kificamíthatod a bokádat. Van egy figyelemre méltó népi legenda, miszerint a csúszós cipők talpát nyers krumplival kenegetve kevésbé csúsznak. A módszert még nem teszteltük, de van egy olyan érzésünk, hogy ha a videó szenvedő alanya megtette volna, akkor nyers krumplival bekent cipőben vergődne a jégen, mint egy partra vetett hal. Szerintünk inkább vegyél egy jó téli cipőt.

Ne rövidíts a befagyott tavon keresztül!

A legtöbb emberben működik egyfajta egészséges életösztön, de kivételek mindenhol akadnak. Fagyott vízre menni még gyalogosan sem életbiztosítás, autóval meg pláne nem az. Valószínűleg mindenki emlékszik még a Balatonba szakadt Hummeresek történetére, de jégre menni nem csak több tonnás terepjáróval kockázatos, hanem például buggyval is.

Vigyél magaddal hóláncot!

Heves hóesés vagy fagyott hótakaró esetén jó szolgálatot tehet a hólánc, amelyet érdemes a hajtott tengelyen lévő kerékre rakni, így kormányozható marad az autó. A hólánc felhelyezését célszerű otthon is gyakorolni, így nem az éjszaka közepén, - 20 fokban kell majd elsajátítanunk. A hóláncot hasznos mindig magunknál tartani, ha hosszabb útra indulunk, mert ha „hólánc használata kötelező” táblába futunk, akkor ennek hiányában kénytelenek leszünk visszafordulni. Fontos, hogy hóláncot csak havas, jeges úton szabad használni. Ha nincs kedvünk a hólánc felrakásával foglalkozni, szereltessünk az autóra automata hóláncot, vagy használhatjuk a Michelin easy gripjét, amely a hólánchoz hasonló tapadást biztosít, de felhelyezése jóval könnyebb.

Tovább:
Készíts hójárót otthon!
Friss Player-cikkek
Player férfias karácsony

(Forrás: katasztrofavedelem.hu)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.