Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Hivatalosan is bejelentették, hogy hamarosan újra pályázatot hirdetnek az új elektromos autók vásárlásának támogatására, de ennél sokkal több egyelőre nem derült ki a feltételekről.

A legútóbb 2020 májusában írt ki támogatást az állam az elektromos autók vásárlásának támogatására, és az óriási érdeklődést mutatja, hogy a rendelkezésre álló keret másfél nap alatt el is fogyott. Összesen 1712 darab kérelmet nyújtottak be 2053 darab jármű vásárlására, de ez nem jelenti azt, hogy ennyit vásároltak is.

A rendszer sajátossága, hogy elég volt a sikeres pályázat után szerződni az autó vásárlására, aminek leszállítására még ennél is jóval több ideje volt a forgalmazónak. De sikeres pályázat esetén sem volt kötelező vásárolni, ezért lehetséges, hogy nem minden igényt követett üzlet:

Újabb pályázatról azóta nem lehetett hallani, de most hivatalosan is bejelentették, hogy hamarosan megint lesz támogatás elektromos járművek vásárlására cégeknek és magánszemélyeknek, ezt Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára mondta el egy sajtótájékoztatón.

Más egyelőre nem derült ki a feltételekről, de úgy tudni, hogy változnak a támogatás sávjai – eddig 11 millió forintos vételárig 2,5 milliós, 15 milliós árig 500 ezres támogatást lehetett igényelni – és továbbra is pályázhatnak a taxisok a vételár akár 50 százalékát kitevő támogatásra.

(Fotók: MTI, Getty Images)

Lesz miből válogatni, a legutóbbi pályázat óta számos elektromos autót mutattak be a gyártók a támogatható árkategóriában:

Citroën ë-C4

Citroën ë-Berlingo

Dacia Spring

Fiat 500e

Hyundai Ioniq 5

Hyundai Kona Electric

Opel Mokka-e

Opel Combo-e

Peugeot e-Partner

Škoda Enyaq iV

Volkswagen ID.3

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.