Elektromos kamiont és teherautót fog gyártani a Daimler is
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Az elektromos hajtású nyerges vontatók terén érdekes ígéreteket tett a Tesla, a Semi pedig azóta több konkurenst is kapott. Az eddigi legesélyesebbnek a Daimler által bemutatott kamion és teherautó tűnik, amelyeket a céghez tartozó Freightliner fog gyártani.

Ha egy kicsit is járatos vagy a kamionok világában, akkor tudod, hogy a Freightliner tipikus amerikai márka, de a nyolcvanas évek óta már a Daimler tulajdonába tartozik, akárcsak a Mercedes-Benz. Most pedig előálltak egy olyan nyerges vontatóval, ami a Tesla Semi eddigi legkomolyabb kihívója lehet, hiszen teljesen elektromos hajtású.

Az eCascadia a legnagyobb vontatók kategóriájába érkezik, 36 tonnás össztömeggel, úgyhogy ennek megfelelően elég izmos is. 730 lóerős teljesítményre képes, az akkumulátora pedig 550 kilowattórás, ami azt jelenti, hogy a hatótávja akár a 400 kilométert is elérheti. Másfél órás pihenő alatt pedig 80 százalékra lehet feltölteni, ez további 320 kilométeres hatótávot jelent.

Bemutattak egy kisebb teherautót is, amit városi áruterítésre szánnak. Az eM2 is elég erős, 480 lóerőre képes, míg a hatótávolsága 370 kilométer. Ha nem lenne elég egy napra, akkor 60 perc alatt érhető el a 80 százalékos töltöttség, újabb 300 kilométer megtételére. A Daimler már az idén elkészül egy kisebb, 30 darabos szériával, a sorozatgyártás indítását pedig 2021-ben tervezik.

Ez is érdekelhet:

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.