Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A Ferrari az ügyfeleinek találta ki az FXX programot, ahol extrém specifikációjú versenyautókkal lehet körözni a világ legjobb pályáin. De hiába veszi meg valaki az autót, ha még csak haza sem viheti. Kivéve ezt az egyet, amit rendszámosra alakítottak, és most eladó.

Az FXX a maga korában a legdurvább Ferrarinál is brutálisabb volt, az Enzo alapjára épülő gépet ezért kizárólag a versenypályákon használhatták a tulajdonosaik. A 6 literes V12-es lökettérfogatát 6,3 literesre növelték, a teljesítménye 850-895 lóerő között volt. A pályán 2,7 másodperc alatt gyorsult százra, és hihetetlenül hangzik, de 14 másodperc alatt elérte a 397 km/órás végsebességét is.

Egy ilyen őrült gépet felelőtlenség lenne közútra engedni, egynél mégis kivételt tettek. Egy ügyfél kérésére a Ferrari alakította át az FXX-et úgy, hogy rendszámot kaphasson. Sok mindennel kellett felszerelni hozzá, így például tompított fényszóróval, irányjelzővel, féklámpával, kézifékkel és még kürttel is.

A felfüggesztését lágyabbra hangolták, hogy közúton egyáltalán ki lehessen bírni benne, és hogy a lapos első légterelőt se szakítsa le az első fekvőrendőr, emelhető felfüggesztés is tartozik hozzá. A legmenőbb azonban alighanem az, hogy visszapillantó tükrök helyett hátrafelé néző kamerák képét lehet nézni az egyébként puritán kabinban.

A képeken az is látszik, hogy Ferrari-emblémás zajvédő fejhallgató is tartozik hozzá, aminek máris megérted a jelentőségét, ha meghallgatod a hangját ezen a videón. Az 53 darab FXX közül az egyetlen rendszámosért 10 millió fontot, azaz 3,6 milliárd forintot kérnek a hirdetésében.

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.