Nem ezt ígérik, de ezt kapod, és örülsz neki – Ford Kuga-teszt

Felfrissült a Ford Kuga, amúgy semmi különös nem történt. Kellett volna?

Nem példa nélküli az autóiparban. A Citroën DS 1955-ös bemutatásakor például inkább tűnt valamilyen furcsa kerekes űrhajónak, mint autónak, ezért is rendeltek meg belőle aznap 12 ezer darabot az emberek, miután felocsúdtak.

Vagy ott van például az Aston Martin Lagonda, ami a hetvenes-nyolcvanas években sem keltett kisebb feltűnést, mint ma (bár sajnos nagyon ritkán tűnik fel):

Közelebbi példának pedig említsük meg mondjuk a Toyota C-HR-t, ami vitathatóan szép vagy csúnya, de vitathatatlanul nevezhetjük ultramodernnek.

Az idézet viszont a Fordtól származik, náluk ilyen az ultramodern napjainkban, kívül:

Esetleg a belseje?

Szóval a Kuga annyira ultramodern stílusú, amennyire Picasso szocialista realista, tehát próbáljuk a marketingszövegtől függetlenül megközelíteni a Kugát: a Kugában nincs forradalom. A három évvel ezelőtti széria modellfrissítése szokás szerint módosított hűtőmaszkot, lámpákat és pár új részletet hozott, meg egy új, 1,5-ös dízelmotort.

A kategóriában sokszor még nem annyira elterjedt felszerelésekkel viszont bőven ki lehet bélelni: adaptív tempomat, sávelhagyásgátló, táblafelismerő, 50 km/h alatti sebességnél működő önfékező rendszer, holttérfigyelő, visszagurulás-gátló, automata táv- és ködfény, parkolássegítő hangvezérlés (bár nem magyarul), éberségfigyelő, automata segélyhívó, merőleges parkolóhelyről kiálláskor a keresztirányú forgalomra figyelő rendszer, láblóbálásra nyíló csomagtartó, fűtött kormánykerék, sőt, utánfutó-csóválás gátló is kapható. A kompakt osztályban ez még akkor is derék, ha a fentiek jó része feláras extra.

Ha úgy gondolod, hogy ez még felsőbb osztályokban is elég dicsőséges lista, igazad van, és a Ford azokra is gondolt, akik valahogy szeretnék is kifejezni, hogy a 7,2 millió forintos alapárnál jóval többet hagytak ott a kereskedésben. Nekik szól a Fordnál nemrég bevezetett, prémiumságot jelentő Vignale változat, szériafelszerelésként kínál bőrkárpittal, minőségibb anyagokkal és megjelenéssel.

A Kuga ebben tud nagyot: azontúl, hogy egy kellemesen kinéző, kicsit zavarosan modern műszerfalú SUV, többféle igényt is képes kiszolgálni. Szarvasos pulcsiban szeretnél 90-nel vezetni egy kis szabadidő-autót, elég a kétkerék-hajtás, és persze fogyasszon keveset: próbáld ki a Kugát, szeretni fogod.

Néha tényleg mennél vele lazább terepre hétvégén a családdal, jól jön olyankor a 4x4, de alapvetően munkába járós kocsit akarsz? Menj egy kört a Kugával, elégedett leszel.

Vehetnél egy prémium SUV-t is, de soha nem vennél, mert te nem vagy olyan, mint azoknak a sztereotípia szerinti sofőrjei, de nem adnál le a kényelmi és biztonsági szolgáltatásokból? Találsz ilyen Kugát.

Az életciklusa felénél felfrissített Kugán nem sokat változtattak, és ezt jól tették. Eddig is rendben volt, eddig is vették az emberek, szerették is. Az ultramodern külső és belső stílusra vágyók ugyan csalódnak, de gyakorlatilag mindenki mást kiszolgál a Ford, aki alsó-középkategóriás SUV-t vásárolna.

Player Autószalon

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon