Az ötvenes-hatvanas évek elfeledett találmánya a világító gumiabroncs
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Sok értelme nincs, de elképesztően látványos találmány a világító gumiabroncs, amit az ötvenes évek Amerikájában fejlesztettek ki, és amit most egy lenyűgöző tanulmányautó restaurálásához vettek elő újra.

Az ötvenes-hatvanas években minden lehetségesnek tűnt, az űrutazás és a sebességrekordok bűvöletében az amerikai gyártók elképesztően futurisztikus tanulmányautókat mutattak be. Az egyik ilyen prototípus volt az 1953-as Lincoln Capriból épített Golden Sahara II, Jim Street és a filmes autóiról ismert George Barris alkotása.

A káprázatos formáján kívül is volt mit villantania a Golden Sahara II-nek,

például a repülőgépek által ihletett módon, gázkarral lehetett gyorsítani, fékezni és kormányozni. De ez volt az egyik első önvezető autó is, ugyanis távirányítóval is lehetett vezetni, a fedélzeti rendszerek pedig érzékelték az útjába kerülő akadályokat, és automatikusan lefékeztek.

Az alkotó Jim Street felesége, Gloria, a korábbi Miss Florida talpig aranyba festve pózolt a Golden Saharával

amivel a Goodyear kísérletezett az ötvenes-hatvanas években. A gumihoz egy áttetsző anyagot fejlesztettek ki, aminek a kerekekbe szerelt 18 darab izzóval tetszés szerint lehetett változtatni a színét.

Az álmok Amerikájában még lett is volna kereslet a világító színes gumiabroncsokra,

de az egyedi anyag tapadása és tartóssága nem volt a legjobb, ráadásul sokkal többe is került, mint a hagyományos köpeny, ezért tíz év fejlesztés után a Goodyear dobta a projektet. A Golden Sahara II fénykorában bejárta az Egyesült Államokat, de hamarosan feledésbe merült.

A hatvanas évek elején még szerepelt két filmben, ahol már fehér oldalfalú hagyományos abroncsokon futott, majd több mint ötven évre az alkotó Jim Street garázsába került. Nem éppen dicsőséges formában, ragasztószalaggal javítgatva került elő, és a Mecum aukcióján azonnal lecsaptak rá, 350 ezer dollárt fizettek az új korában 75 ezer dolláros autóért.

Az új tulajdonosa a Klairmont Kollections autómúzeum lett, ahol gondosan felújították a Golden Sahara II-t, és a Goodyear is fantáziát látott a projektben, mert négy vadonatúj világító abroncsot készített a tanulmányautóhoz. A koncepcióautót a genfi autószalonon állították ki, mielőtt visszakerül a chicagói múzeumba.

Nézd meg videón is a világító abroncsot és a Golden Saharát:

Ez is érdekelhet:

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.