Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Várható volt.

Ahogy azt korábban megírtuk, az FIA hivatalos közleményben tudatta, hogy befejezte a vizsgálatot a Ferrari gyanús 2019-es motorja kapcsán és egyezséget kötött az olasz istállóval, ám annak részleteit nem hozza nyilvánosságra.

Az F1 mezőnye természetesen zúgolódik, sőt, már nem csak szimplán zúgolódik, ugyanis a Ferrarin, illetve a két motorpartnerén, tehát az Alfa Romeón és a Haason kívül az összes csapat, vagyis az Alpha Tauri, a McLaren, a Mercedes, a Racing Point, a Red Bull, a Renault és a Williams összefogott, és magyarázatot, illetve jóvátételt követel az FIA-tól – a következő közleményt tette közzé az összes említett csapat a honlapján:

„Alulírott csapatok meglepve és sokkolva olvastuk az FIA február 28-án kiadott közleményét a Scuderia Ferrari Forma–1-es csapatának erőforrását érintő vizsgálat lezárásáról.

A nemzetközi szabályozó testületnek felelőssége a lehető legmagasabb szintű kormányzás, feddhetetlenség és átláthatóság.

A hónapokon át tartó vizsgálatokat az FIA csak azok után folytatta le, hogy más csapatok kérdéseket intéztek hozzájuk. Erősen kifogásoljuk, hogy az FIA ezek után bizalmas egyezségről kötött megállapodást a Ferrarival az ügy lezárásaként.

„Ezúton nyilvánosan jelezzük, hogy elvárjuk az ügy teljes és alapos feltárását, hogy biztosítva legyen, az ellenfeleket egyenlőként és sportszerűen kezelik. Ezt a szurkolók, a résztvevők és a Forma–1 tagjai érdekében is tesszük.

Ezenfelül fenntartjuk a jogunkat arra, hogy jogorvoslatot kérjünk az FIA-n belüli tisztességes eljárás érdekében az illetékes hatóságnál.

McLaren Racing Limited
Mercedes-Benz Grand Prix Limited
Racing Point UK Limited
Red Bull Racing Limited
Renault Sport Racing Limited
Scuderia Alpha Tauri S.p.A.
Williams Grand Prix Engineering Limited”

(Forrás: f1i.com, M4 Sport, fotó: Getty Images)

Player Autószalon

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.