Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Kínában járt a The Grand Tour stábja, és az ország sok más érdekessége mellett bemutatják a szárnyaló kínai autóipar egyik csodáját is, a luxusautót, aminek a neve mi más is lehetne, mint Vörös Zászló.

Nagy múltra tekint vissza a Hongqi, aminek a jelentése Vörös Zászló, és az első kínai személyautó-márkának számít, 1958-ban alapították. A célja kezdetben az állami vezetés kiszolgálása volt hozzájuk méltó luxusautókkal, amiket nyugati licencek alapján gyártottak. A kilencvenes években még az Audi 100-ból is volt sajátmárkás változatuk.

A legújabb büszkeségük az L5, a legdrágább olyan modell, amit halandó még megvehet magának, ennél feljebb már csak az állami parádéautók vannak, amiből a belorusz vezetésnek is ajándékoztak kettőt.

A hatvanas években a Hongqi még a Chrysler Imperial mintájára és annak V8-as motorjával gyártotta az állami autókat, és ezeknek a stílusát idézi a márka legújabb modellje is. A néhány éve bemutatott L5 alatt jóval modernebb, saját fejlesztésű technika dolgozik,

Jeremy Clarkson, amikor a The Grand Tour legújabb epizódjának forgatásán Kínában járt, megcsodálta és az alábbi videóban be is mutatja nekünk a Vörös Zászló legújabb termékét. Azt eddig is tudtuk, hogy ez az eddigi legdrágább kínai autó, de az még így is megdöbbentő volt hallani, hogy 880 ezer angol fontnak, azaz 320 millió forintnak megfelelő összegbe kerül.

Mit láttak még Kínában? Olyan hidakat, hogy le fog esni az állad. Itt van például a világ legmagasabban húzódó hídja:

Ez is érdekelhet:

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.