Kamion még nem volt olyan gyors, mint ez a Volvo
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Két gyorsulási világrekordot is megdöntött a Volvo azzal az átalakított FH kamionnal, amelyet 2400 lóerősre izmosított motorral és áramvonalas fülkével szereltek fel.

Sokat mondóan The Iron Knight névre hallgat az a kamion, amellyel két gyorsulási világrekordot is megdöntött a Volvo. A speciális jármű az FH vontató alapjára épül, de a technikáját alaposan felpumpálták, áramvonalas fülkéjét üvegszálas anyagból készítették el, a 4,5 tonnás kamionhoz pedig a Goodyear fejlesztett ki speciális abroncsokat, amelyek bírják a gyűrődést. 13 literes dízelmotorja négy turbótöltővel az eredeti 510 helyett 2400 lóerős teljesítményre képes, és 6000 Nm a legnagyobb nyomatéka, így lehet némi fogalmunk arról, mire is képes.

Például arra, hogy két gyorsulási világrekordot döntsön meg. Az 500 méteres távot 13,71 méter alatt tette meg 131,29 km/órás sebességgel a végén, míg 1000 méteren 21,29 másodperc alatt sprintelt végig, és a célnál 169 km/óra volt a sebessége.

A volánnál a svéd kamionversenyző legenda, Boije Ovebrink ült, aki egy kicsit már pocakos, de harminc éves versenytapasztalattal a háta mögött tud egyet és mást a gyors kamionokról. Látványosak a rekorddöntésről készült képek, de azt is nézd meg, ahogyan a sprintelő kamion simán otthagyja a közvetítő helikoptert.

Player Autószalon

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.