Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Nem a legjobbkor állt elő a BBC Sport egy meglehetősen kínos sztorival Fernando Alonsóról, ugyanis a spanyolnak a szezonzáró Abu-dzabi Nagydíj lesz a búcsúfutama. Na, de mi történt?

2007-ben Alonso kétszeres világbajnokként, Lewis Hamilton pedig újoncként került a McLarenhez. Az köztudott volt már eddig is, hogy kettőjük kapcsolata meglehetősen viharos volt szinte már a kezdetektől fogva, ugyanis hamar kiderült, hogy az akkor még csak 22 éves brit személyében komoly kihívója akadt a spanyolnak.

Alonso egóját ez pedig rettentően bántotta, ő abban a hitben élt, hogy ő a csapat első számú versenyzője, vagyis őt kell előnyben részesíteni, a csapatfőnök Ron Dennis viszont tudtára adta, ilyen kitétel nincs a szerződésében.

És akkor jött a 2007-es Magyar Nagydíj – ekkora már a McLaren-belviszály tudott dolog volt, Dennis és Alonso pedig szinte már nem is beszéltek egymással –, aminek időmérőjén Hamilton megszegte a megállapodást és csapattársa előtt hajtott ki a Q3-ra*.

*Ennek azért volt jelentősége, mert az akkori szabályok értelmében a Q3-at a verseny rajtjánál használt üzemanyag-mennyiséggel kezdték pilóták, akik így az utolsó köreikben voltak a leggyorsabbak.

A McLaren pedig az egyenlőség jegyében mindkét autóba ugyanannyi üzemanyagot tankolt az időmérőkre, és rotációs rendszerben, vagyis egyszer az egyik, másszor a másik pilótájukat nevezték ki kedvezményesnek, vagyis annak, aki előbb hajthat ki a garázsból.

Alonso persze megtorolta a dolgot, mutatjuk, hogyan:

Alonso Blocks Hamilton In The Pit - Hungary 2007

Uploaded by RacingFan97 on 2013-07-25.

A spanyol akciója bár sikeres volt – elvette a pole pozíciót csapattársától –, de sportszerűtlenségéért 5 rajthelyes büntetést kapott.

És most jön a lényeg – muszáj volt ez a hosszabb felvezetés, hogy minden érthető legyen:

*A Ferrari egyik dolgozója titkos információkat juttatott el egyik barátjának, aki történetesen a McLarennél dolgozott – ezeket a wokingiak fel is használták autójuk fejlesztésére.

Dennis nem engedett a nyomásnak, és megelőzve a bajt, maga mondta el az FIA-nak, aminek következményeképpen a McLarent kizárták a 2007-es konstruktőri bajnokságból és még 100 millió dolláros büntetést is kapott.

Hamilton egyébként megnyerte a Magyar Nagydíjat, Alonso a negyedik lett, az idény végén pedig elhagyta a McLarent és a Renault-hoz csatlakozott.

(Fotó: elpais.com)

Player Autószalon

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.