Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A jégen autózás világrekordjának megdöntéséért vívott küzdelem nem tartozik minden idők legkiélezettebb összecsapásai közé, hiszen az elmúlt években rendszerint a finn Nokian Tyres döntögeti a saját rekordjait. Idén egy Audi RS6-tal javították meg a tavalyi legjobbjukat, most 335,7 km/h a jégen autózás világrekordja.

A Nokian fölénye persze egyáltalán nem meglepő, hiszen magát a téli gumit is ők találták fel 1934-ben, és a világon egyedüliként nekik van folyamatosan működő téligumi-tesztüzemük.

A sebességrekordot a Nokian nyolcszegecses, Hakkapeliitta 8 abroncsaival, és egy előző generációs, C6-os Audi RS6-tal állították fel, amely 570 lóerejének és a Quattro összkerékhajtásnak köszönhetően tökéletesen alkalmasnak bizonyult a feladatra. Hogy az autón pontosan milyen változtatásokat végeztek, arról nem szól a sajtóközlemény, mindenesetre az a képeken is látszik, hogy nem az autószalonból frissen kigördült Audiról van szó.

Az autó felszereltségéről a Guinness sem rendelkezik, ettől eltekintve viszont elég szigorú szabályokhoz kötik a rekorddöntést: a Nokian tesztpilótája, Janne Laitinen összesen egy órát száguldozhatott a befagyott Boteni-öbölben, a rekord pedig egy kétszer egy kilométeres szakasz (egyszer oda és egyszer vissza) átlagából született meg. Az érvényes kísérlethez csak kereskedelmi forgalomban is kapható, az adott országban engedélyezett gumit használhattak (így a szegecses gumival ugyanez a kísérlet Magyarországon nem is számított volna szabályosnak), a jégnek pedig természetes módon képződött, kémiailag kezeletlennek kellett lennie. A rekorddöntésről videó is készült:

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.