Száz év luxus a Mercedes Simplextől az S osztályig
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Luxus Mercik nézegetéséhez nem kell indok, de ha van, az sem baj. Az új S osztály bemutatása alkalmából kiadott galériában végignézhetjük a Mercedes–Benz összes luxusautóját, szám szerint tizennégyet, amelyekből a legrégebbi éppen jövőre lesz 110 éves.

Bár a Sonderklasse, vagyis a különleges osztály csak az 1972-es W116-os szériával mutatkozott be, a luxus felszereltségű Mercedesek ennél jóval nagyobb múltra tekintenek vissza. A legrégebbi, a Simplex 60 hp éppen jövőre lesz 110 éves, így a 2014-es S osztály bemutatója alkalmából a Mercedes elérkezettnek látta a pillanatot, hogy kiadjon egy sorozatot, amin az összes eddigi luxusautójuk szerepel.

A listán igazi úttörőket is találunk, itt van például a W111-es, a faruszonyú, nálunk fecskeként ismert Merci, aminél először alkalmazták a gyűrődőzónát, nem kis részben az akkoriban a Mercedesnél dolgozó magyar származású mérnöknek, Barényi Bélának köszönhetően. Az 1972-ben bemutatott első S osztályos Merciben, vagyis a 116-os szériában jelent meg először az ABS és a négyküllős biztonsági kormány, 1981-ben pedig a 126-os széria lett az első sorozatgyártású autó, amiben már alapfelszereltségként volt jelen a légzsák.

(Forrás: Mercedes–Benz)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.