Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A világ egyik legjobb terepjárójának tartott Unimog alapjára építette az ausztrál Earthcruiser a legújabb expedíciós járművét. Az Explorer XPR négy és fél méter hosszú kabinjában otthonos lakást rendeztek be, apokalipszis idejére is elegendő tartalékokkal.

A 300 lóerős Unimog adta az alapját az ausztrál Earthcruiser legújabb expedíciós járművének, amivel tényleg elindulhatsz a világ végén túlra, hiszen összesen 800 literes üzemanyagtankja van, ami 3500 kilométeres hatótávot jelent. Nem gond az sem, ha az összkerékhajtás és a felező ellenére mégis elakadsz vele, hiszen a 24 voltos elektromos csörlője kilenc tonnát képes kihúzni, de ha tényleg nagy a baj, akkor fejsze és láncfűrész is helyet kapott a fedélzeten.

Csak a felépítménye 4,4 méter hosszú, amiben egy otthonos kis apartmant rendeztek be kétszemélyes ággyal és két pótággyal, konyhával és étkezővel, valamint kültéri grillezővel. A felszereltség része a 212 literes hűtőszekrény 68 literes fagyasztóval, a 860 literes víztartállyal pedig jó néhány napig kihúzod a civilizációtól távol. A gyártója szerint az Explorert úgy tervezték meg, hogy mínusz 40 fokos fagy és extrém hőség sem árt neki.

Ötletes megoldások segítik a világkörüli utat, hiszen például a járművet úgy méretezték, hogy interkontinentális szállításhoz beférjen egy szabványos konténerbe, míg más földrészen is egyszerűen vezethetsz, hiszen a kormánykerék és a pedálok 30 másodperc alatt átszerelhetők az ellenkező oldalra. Az autót négykerék-kormányzással is felszerelték, és a hátára felfér egy krosszmotor, hogy ne mindenhová ezzel a batárral kelljen menned.

A modern kor jegyében a jármű mintegy 140 funkcióját lehet ellenőrizni és állítani okostelefon vagy táblagép segítségével, így például a guminyomást menet közben is lehet szabályozni eltérő terepre, és a négy hidraulikus emelővel gombnyomásra emelhető meg a jármű a kerékcseréhez. A műholdas nyomkövetővel és a fedélzeten lévő öt kamerával pedig 45 napon keresztül rögzítheted az utadat, amit akár élőben is közvetíthetsz az interneten.

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.