Milliárdokat ér a legelső Shelby Cobra

A legdrágábban eladott amerikai autó címét vette át a legelső Shelby Cobra, amely 3,8 milliárd forintnyi dollárért kelt el egy árverésen, és nem ez az egyetlen érdekessége.

Sokat ér egy eredeti Shelby Cobra, de még többet, ha az a legelső példány, ami elkészült. Ez az autó ugyanis 13,75 millió dollárért, azaz 3,8 milliárd forintért cserélt gazdát az RM Sotheby’s árverésén Montereyben. Ezzel egyben a valaha legdrágábban elkelt amerikai autó címét is átvette egy 1968-as Ford GT40-től, amelyet négy éve 11 millió dollárért vettek meg.

Carroll Shelby zseniális sportkocsijának legelső példánya nem csak ezért érdekes, hanem azért is, mert a bemutatása utáni öt hónapban ez az egy példány létezett belőle. Ezt vitték minden autókiállításra és a magazinok tesztjére, és minden alkalommal más színűre fényezték, hogy úgy tűnjön, már beindult a gyártás.

A marketingfogás meghozta a várt eredményt, a Shelby Cobra pedig legendává vált, ezért is lehetséges, hogy minden idők legdrágább amerikai autójává válhatott az első példány. Az értékét tovább növeli, hogy sosem restaurálták, így a bőrülések például pocsék állapotban vannak, de legalább eredetiek. A karosszériáról csak néhány helyen pattogzott le a kék szín, ami alatt még látszik az előző, sárga fényezés: ebben a sárgában szerepelt a Road & Track magazin 1962. szeptemberi számának címlapján.

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon