Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Próbáltunk finomabb, elegánsabb címmel indítani, de rájöttünk, hogy a büdös autó se nem finom, se nem elegáns.

Az emberi szaglás teljessége, a kellemes illatok és a kellemetlen szagok elválasztása ízlésünk szerint nem született képesség, az első 5-10 életévünkben alakult ki. Az illatok alapján való tájékozódásunk a világban később sem teljesen kiszámítható; a hormonális változások például jelentősen befolyásolják a szaglásunkat, az érzékenységünket a szaganyagokra. (Ezt bárki hajlandó heves bólogatás mellett tanúsítani, aki volt már terhes vagy aki élt együtt terhes nővel.) De ettől még a büdös az büdös. Az autóban is.

A befülledt, nedves, meleg helyeken a mikrobiális folyamatok során eregetik kellemetlen szaganyagaikat a baktériumok, gombák. A műanyagok jelentős része hő hatására fura vegyszerszagot bocsát ki.  Az utcán a cipővel felszedett, majd a szőnyegbe, kárpitba dörgölt dolgok iszonyú sokáig képesek megkeseríteni az autózás élményét. És persze mindenféle ottfelejtett holmi is lehet a kocsiban, ami idővel elkezd szagokat árasztani. De hogyan lehet védekezni az autóban keletkező kellemetlen szagok ellen?

 

Nehéz megőrizni az ilyen szintű rendet, tisztaságot az autóban, pláne gyerekek mellett

Tisztaság és rend, mint otthon

Nem reprezentatív megfigyeléseink szerint meglepő módon a nőkre jellemző inkább, hogy amennyire igényesek a környezetükre a lakásban, házban, annyira nemtörődöm módon kezelik autójuk belterét. Az anyuka, aki otthon sosem adna a gyereke kezébe még egy szem keménycukrot sem a kanapén, simán hátradob akár egy zacskó nápolyit is az aprónépnek, hadd eszegessék az úton, ennek minden nyilvánvaló következményével együtt. De gyakori jelenség az ajtózsebben komposztálódó banánhéj vagy almacsutka, a padlóra löttyent mekis shake vagy a lassan olvadozó csokidarabkákkal együtt a kesztyűtartóba tolt jégkrémcsomagoló fólia is a gyerekfuvarozásra használt, női sofőrös autókban.

Az ilyen szörnyűségek ellen sajnos csak a megelőzés használ. De ha már mégis gyerekzsúrokat és lakomákat kell rendezni a kocsiban, legalább egy fix kuka legyen bent, lehetőleg jól záródó tetővel, amit persze néha ki is kell üríteni.

A klíma tudatos használata

A mai autókban csábító lehetőség a klímakonzolon vagy az érintőképernyős menüben az AUTO gomb megnyomása után örökre elfeledkezni a légkondicionálóról. Ez viszont idővel szinte biztosan meghozza az úgynevezett klímaszagot, mert a klíma hőcserélőjében és a szellőzőrendszerben a lecsapódó kondenzvíz jelenlétében megtelepedik mindenféle baci és gomba.

A megoldás egy kis odafigyelés a hétköznapokban és évi egy-két profi klímatisztítás. Az előbbi abból áll, hogy rövid utakon ne kapcsoljuk be, hosszabb utakon pedig a megérkezés előtt pár perccel kapcsoljuk ki a klímakompresszort (az AC feliratú gombbal vagy menüponttal), hogy a rendszer kiszáradhasson. Utóbbit pedig profi szolgáltatónál, profi technológiával érdemes megcsináltatni, ha tartós eredményt akarunk.

A pollenszűrő rendszeres cseréje

A levegő-, üzemanyag- és olajszűrő mellett már évtizedek óta ott van szinte minden autóban még egy szűrő, ami az utastérbe áramló levegőből szűri ki a port, polleneket. Ezt normál használat mellett évente illik cserélni, így megelőzve a porszag vagy dohos szag kialakulását.

Gumiszőnyeg

A formára szabott, márkajelzéses, finom tapintású gyári szőnyeggarnitúra csodálatos dolog lenne, ha mindig otthon a nappaliban szállhatnánk be a kocsiba. A sáros, latyakos, kutyaszaros rideg valóságban viszont sokkal hasznosabb a csúnya, de könnyen és alaposan tisztítható gumiszőnyeg használata. A téli időszakban mindenképpen, ha pedig gyerekek is gyakran utaznak a kocsiban, akkor mindig, mert ők még a hathetes kánikulában is biztosan tudnak találni egy kis sarat a cipőjükkel beszállás előtt.

Nem mondjuk, vannak szőnyegek, amiket sajnál az ember letakarni csúf gumival, de még egy Bentley utasai is bevihetnek bármit a cipőtalpukon a kocsiba

A már vállalhatatlanra koszolódott gumiszőnyegek tisztítására az otthoni szivacsos maszatolásnál sokkal jobb módszer a kézi mosóknál való leveretés a nagynyomású vízsugárral. Hogy ne kelljen a földön kergetni a szőnyeget a szórólándzsával, a legtöbb ilyen helyen kifejezetten erre a célra szolgáló csipeszeket szoktak felszerelni a mosófülke falára,

Ózongenerátoros szagtalanítás

Kutyaszag, dohányzás szagnyomai, a kárpitokba, szőnyegekbe beivódott szagok, klímaszag: ezeket egy átlagos autótakarítással nem lehet igazán jól megszüntetni. Viszont az ózongenerátoros tisztítás csodát tud tenni még egy leharcolt autóbelső aurájával is. Ma már minden autókozmetikában van ilyen készülék, egy kezelés pedig pár ezer forintból megvan és maximum egy órát vesz igénybe, még a visszamaradó ózon kiszellőztetésével együtt is. Vannak szolgáltatók, akik akár házhoz is mennek elvégezni a szagtalanítást!

Semleges, férfias vagy nőies illata is lehet az autódnak

Autóparfüm

Ha a használatból eredő kellemetlen szagok keletkezését sikerült megelőzni, a legtöbb autóban (Rolls-Roce-tól lefelé) némi műanyagszag, olajszag és előbb-utóbb porszag, kárpitszag biztosan megjelenik a szűk, zárt térben. Van kisgyereked? Gyakran utazik a kutyád is a kocsiban? Akkor pedig végképp tökmindegy, mivel próbálod megelőzni a szennyeződésből származó szagokat, legfeljebb átmeneti sikert érhetsz el.

A triviális megoldás az innen-onnan származó szagforrások elfedésére egy autóillatosító. Ennek legigényesebb verziója pedig nem annyira a visszapillantóra akasztott, pacsuliba áztatott kartonlap, amelynek intenzitását a  szemhunyorgatóan erős,  krémesen sűrű szagtalanítószag és a semmi között a celofánzacskós külső csomagolás félig lehúzásával lehet szabályozni. Sokkal menőbb és hatékonyabb is egy minőségi, kellemes illatú, esztétikus kiszerelésű, ízlésed szerint beállítható adagolású autóillatosító parfüm!

Ilyen a Maison Berger autóparfüm termékcsaládja. A többféle színben kapható, a kocsi hangulatához illeszkedő dizájnú illatosító készülékbe helyezhető illatpatronok által megteremthető légkör messze túllép a "vanília vagy fenyő" dilemmán. Ha exkluzív francia illatokra és elegáns designnal ellátott, funkcionális tárgyakra vágysz az autódban is, akkor a Maison Berger Paris autóillatosítóit cserélhető illatkorongjaival neked találták ki! Termékeiket megtalálod például a Floraland, a Lakásparfüma Bambuszmánia vagy a Decostore webáruházban.

A cikk elkészítésében együttműködő partnerünk volt a Maison Berger, az autóparfümök specialistája. 

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.