Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A Tesla nem az egyetlen cég, amelyik károsanyag-kibocsátás nélküli nyerges vontatót tervez, a Nikola is bejelentkezett a saját megoldásával. Az amerikai utakra született kamion után most bemutatták az európai piacra szánt modellt is.

Nikola Tesla mindkét nevét villanymotoros járművek viselheti, és miután a Teslát már mindenki ismeri az elektromos autóiról, hamarosan a Nikola is ilyen népszerűvé válhat a kamionok között.

Az amerikai cég éppen két éve mutatta be a Nikola One névre keresztelt, üzemanyagcellás nyerges vontatóját, amit nagyméretű fülkéjével az amerikai vevőknek szánnak. Most pedig bejelentették az európai utakra tervezett modellt is.

A Nikola Tre mérete minden irányban megfelel az európai elvárásoknak, de a formája elég futurisztikus ahhoz, hogy ránézésre megmondd róla, ez nem egy dízelmotoros vontató. A hajtását ennek is elektromotorokra bízzák, a teljesítménye a kiviteltől függően 500 és 1000 lóerő között lehet. A Nikolát arra is felkészítették, hogy 5-ös szintű, azaz teljesen önvezető módban is használható legyen.

Ugyan a Nikola Tre elég jól hangzik ahhoz, hogy a fuvarozók rögtön akarjanak maguknak belőle, a károsanyag-kibocsátás nélküli kamionok elterjedésére még várnunk kell. A cég tervei szerint 2020-ban kezdődnek a tesztek Norvégiában, ahol már most is példás az elektromos járművek elterjedtsége, és az első példányokat 2022-2023-ban adhatják át, addigra remélhetőleg sűrűbb hidrogénkút-hálózat mellett.

Ez is érdekelhet:

Player Autószalon

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.