Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A kínai autógyártók gyakran az európai és amerikai modellekre erősen emlékeztető másolatokkal próbálnak hódítani, és ennek a trendnek még mindig nincs vége. Az Xpeng G3 például gyanúsan hasonlít a Teslára, és ez nem lehet véletlen.

A Tesla népszerűsége nyomán világszerte próbálkoznak az autógyártók hozzá hasonló elektromos autókkal előállni, és a kínai gyártók időnként túl komolyan veszik a hasonlóságot. Legalábbis nem lehet véletlen, hogy a Xiaopeng legújabb modellje, ami történetesen egy elektromos hajtású autó, ennyire emlékeztet a Model X-re.

Persze nem egy az egyben másolatról van szó,

mint néhány másik kínai autó esetében, hiszen a 4,45 méter hosszú Xpeng G3 egy kisebb és jóval egyszerűbb modell, amiről hiányoznak a rejtett kilincsek és a szárnyas ajtók, és a hátulja is teljesen eltér a Teslától. Az áramvonalas, hűtőmaszk nélküli orra azonban tényleg a Model X-et juttatja eszünkbe.

A leginkább árulkodó a középen lévő, 15,6 colos érintőképernyő, amit ugyanúgy álló formátumban helyeztek el, és még a menüjét is a Tesláéhoz nagyon hasonlóra tervezték meg.

A G3 persze nem olyan erős és gyors, mint a Tesla,

az elektromotorja 198 lóerőre és 300 Nm-re képes, 8,2 másodperc alatt gyorsul százra, ezzel legfeljebb a Nissan Leaf konkurense lehetne. A 47 kilowattórás akkuval 30 perces gyorstöltést és egy feltöltéssel 350-550 kilométeres hatótávot ígérnek, a felszereltséget hatalmas panorámaszélvédő és félig önvezető rendszer is gazdagítja.

A gyártása már elindult egy évi 150 ezres kapacitású üzemben, és bármennyire is ígéretes lenne, szinte kizárt, hogy felénk is forgalmaznák a Tesla által inspirált kínai elektromos autót.

Nézd meg ezen a videón közelebbről is:

Ez is érdekelhet:

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.