2018-ban Porsche 718 Boxster GTS-t vegyél, ha szeretnél egy fasza sportautót!
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Andalúziában jártunk, hogy saját lábunkkal is ellenőrizhessük, milyenek lesznek a márciusban szalonokba kerülő új Porsche modellek.

Korábban beszámoltunk róla, hogy tavasszal érkezik a két kis Porsche fickós változata, vagyis elkészültek a 718 Boxster és Cayman modellek GTS verziói, lehet tehát még különlegesebb sportautónk idén, ha nem érjük be az S modellekkel.

A GTS modellek az S verziókhoz képest alig különböznek, de ezek a speciális kiadások inkább azoknak szólnak, akik a különleges autók között is a különleges modellekre vadásznak és akár gyűjtőként jelennek meg a szalonokban, vagy befektetésként tekintenek a limitált szériás járgányokra. Egyéb esetben gondolhatjuk azt, hogy kár túl nagy feneket keríteni egy GTS modellnek, hiszen az S modellekhez képest a különbség:

* 350 helyett 365 lóerő
* 285 helyett 290 km/h végsebesség
* automata váltó esetén 0,1 másodperccel tökösebb gyorsulás (= 4,1 másodperc, Sport Chrono csomaggal)

A technikai különbséghez képest inkább apró, de csinos optikai trükkökkel különböztetik meg a modelleket, és a sok apróság együtt már érezteti hatását, mindenképpen megkapjuk a különlegesség érzését: fekete betétes fényszórók, sötét hátsó lámpák, fekete díszlécek, fekete felnik, illetve Alcantara ülés és kormányborítás. Sok apróság, de a végén a szakavatott szem már egy másik autót lát, ha akar.

ASCARI

A tesztünk sajnos érdekes fordulatot vett, hiszen eredetileg az Ascari versenypályán lehetett volna rápróbálni ezekre a fenséges vadakra, ami egy magánkézben lévő remek létesítmény, és amit úgy rajzoltak meg, hogy a világ nagy pályáinak legendás kanyarjaiból áll össze, mint valami all-star buli, és eléggé be voltam sózva, hogy mekkorákat fogunk ott élvezkedni, de ilyen idő fogadott minket:

... úgyhogy az első kör után le is fújták az eseményt. Ilyen lett volna, ha nem esik:

Így végül Malaga és környéke lett a tesztpályánk,

ahol változó időjárási körülmények között tudtuk a tenger és a hegyek közötti finom szerpentineken hol a naplementét kergetve, hol az eső elől menekülve élvezni, hogy downsizing ide, turbó oda, félelmetesen eltalálták ennek a négyhengeres, két és fél literes bokszermotornak a hangját. A 718 Boxster esetében pedig nyitott tető mellett járulékos aktív program a motor duruzsolásának hallgatása. De nem csak hallgatni jó műsor, vezetni is pompás!

Talán a legnagyobb mérnőki bravúrok közé tartozik, hogy a 3,4 literes motorról 2,5-re csökkenő lökettérfogat és a 6-ról 4-re fogyó hengerszám ellenére olyan autót sikerült csinálni, ahol

De tényleg, valami ilyesmiről szól ez a szakma, és Zuffenhausenben nagyon értik ezt.

Hangsúly a vezetési élményen

Vagyis a kényelmi oldalon a GTS modellek nem simogatják a gazdát álomba, a súlykönnyítés miatt sok extráról (például a kormányról vezérelhető computer) le kell mondanunk, az egész történet arról szól, hogy ezt az autót jó vezetni, és ne is foglalkozzunk mással, mint a két vagy három pedállal, és a váltóval. A kormányunkon mindössze a módválasztó kapcsolónkat találjuk, úgyhogy csak azon kell, hogy járjon az agyunk, hogy izgalmasabb helyszíneken SPORT vagy SPORT+ módba tekerjük a kapcsolót. Ha a hangra akarunk optimalizálni, azt a SPORT módban tudjuk kimaxolni, SPORT+ módban kicsit csendesebbek vagyunk a teljesítményhajkurászás kárára.

Másfél szinttel emeli a magunkról alkotott képet vezetési képességek terén a Porsche, nem lehet zavarba hozni, az önzáró diffi pedig olyan kigyorsításokat ajándékoz nekünk, hogy még esős időben sem nullázza a padlózási kedvet, persze azért SPORT+ módban több komolyság kell.

Ami viszont több odafigyelést igényel, az az, ha egy középre egyensúlyozott, középmotoros autónál elveszítjük a tapadást, mondjuk SPORT+ módban, kikapcsolt kipörgésgátlóval, akkor nehezebben tudjuk a ficánkoló testet újra egyenesbe hozni. Erre a legszélsőségesebb tapasztalataim majd egy évvel korábbig nyúlnak igazán vissza, amikor az északi sarkkörnél a befagyott tavon próbálgattuk a különböző modelleket, szöges gumival.

Számomra akkor ott a legegyszerűbben a Panamerákkal lehetett zsonglőrködni, míg talán az egyik legnehezebb feladat a Cayman volt, pont az említett okok miatt. Ha egyszer kiugrik a kezeink közül, akkor csapongani kezd, és viszonylag nehéz jó belátásra bírni, kell tapasztalat hozzá. De ehhez itt is mindent ki kell kapcsolni, és a szakadó esőben a csúszós szerpentineken vígan előztük végig a cseh kollégával a 200 km-es szakaszt anélkül, hogy komolyabban megtréfált volna minket az autó.

PDK?

Érdekes kérdés, hogy milyen váltóval vigyük, ha döntéshelyzetbe kerülünk? A Porsche legendásan durva, hétsebességes PDK-ja, vagy a hatsebességes manuális váltója legyen a választás?

Korábban főleg automata váltókkal vezettem Porschéket, mert általában ezek az autók egyre inkább ilyen konfigurációban kerülnek ki a szalonból, de ezek a duplakuplungos automata váltók olyan magasra teszik a lécet, hogy szinte el sem gondolkozunk, milyen lehetne egy-egy modellt megkockáztatni manuálissal. (Kerekítési hiba nagyjából azon autók aránya, amiket manuális váltóval kérnek Porschééknél.)

Ami a gyári adatokból kiderül, hogy biztosan gazdaságtalanabb és környezetszennyezőbb, ha mi akarjuk megmondani, mikor váltsunk: többet fogyasztunk és nagyobb a károsanyag-kibocsátásunk, ha a manuális váltónál tesszük be a pipát a konfigurátorba.

és a sportautókat szeretjük manuális váltóval (is) vezetni, hiszen a klasszikus vezetési gyönyörnek vannak olyan pontjai, hogy szépen kézzel visszaváltunk a visszafordító kanyar előtt kettesbe a nagy fék után, majd a kanyarcsúcsot elérve ráengedjük a tüzet, leforgatjuk, dobjuk a hármast, és így tovább…

A manuális váltónál a visszaváltásoknál automata gázfröccsöt adagol a rendszer (helyettünk), ahogy felengedjük a kuplungot, ami elég érdekes élmény, PDK váltónál pedig (többek között azért fogyaszt érezhetően kevesebbet a manuálisnál) még a vitorlázó funkcióval is kapunk egy új sztorit (itt nincs motorfék, csak siklik az autó).

Nagyszerű élmény egyébként a manuális váltó, de a Porsche megcsinálta a csodafegyvert, ott van a PDK, aminél nincs jobb a piacon, vétek nem ezt választani, semmi kétség, lenyűgözően gyors és precíz. Arra vonatkozóan még nem kaptunk hivatalos visszajelzést, hogy mennyi idő alatt adja fel a harcot és kéri a cserét, de a fórumokon nem nagyon találunk fröcsögő elégedetlen vásárlókat.

A GTS egy ínyenc falat azoknak, aki biztosan nem akarnak 911-et, mert azért ha összeválogatunk minden izgalmas extrát, árban elérünk a 911 belépő szintjére. Ez egy dilemma, de szerencsére a formavilág különbözik annyira, hogy én például inkább kimaxolnám a Boxstert, mint egy alap 911-et válasszak. Ha a 911 Turbóról lenne szó, az már más kávéház, de oda másik pénztárcával indulunk...

(Fotó: Donkó Péter)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.