Amikor a Porschéről is a Volkswagen jut eszedbe

Mindenki tudja, hogy az első Volkswagen megalkotását Ferdinand Porschének köszönhetjük, és azt is, hogy az első Porsche-sportkocsi egy Bogár alkatrészeiből épült. De a két márka története később is szorosan összefonódott, negyedszázada Magyarországon is.

A történet még 1899-ben kezdődött, amikor egy fiatal mérnök, Ferdinand Porsche villamos autókkal kezdett kísérletezni a Lohner udvari hintógyárban, Bécsben. Az 1900. évi Párizsi Világkiállításra el is készült a világ első négykerék-meghajtású elektromos autójával. Örökségét családja vitte tovább.

Ferdinand Porsche egy hibrid Lohner-Porschével 1903-ban

Az 1948-as év két szempontból is fontos volt a Porsche-család számára. Az első Porsche-sportkocsi, a 356 éppen ebben az évben készült el, és ekkor kapták meg a Volkswagen Bogár forgalmazási jogát, először csak az osztrák határon belül, majd később már azon kívül is.

A két márka története ezt követően is szorosan összefonódott, a családi autóforgalmazó cégből nemzetközi vállalat, a salzburgi székhelyű Porsche Holding lett, ami mára a Volkswagen-csoport része, és persze a gyártó minden márkájával foglalkozik.

Ferdinand Porsche fia és unokája, Ferry és Ferdinand Alexander

A cégnek pedig már 25 éve van magyarországi képviselete is, a Porsche Inter Auto Hungaria, ami nem összetévesztendő a hasonló nevű importőrrel. A vállalatnak jelenleg hét kereskedése van: a fővárosban a Porsche Pest, Porsche Buda és Porsche M5, illetve Győrben, Szegeden és Tatabányán.

Jól számoltad, ez eddig hat, és a hetedik a legizgalmasabb: 2009-től ez a cég lett a Porsche márka magyarországi importőre, a Szerémi úton épült fel a Porsche Centrum Budapest szalonja, ahol mindig csodás sportautókat találsz.

Hamarosan pedig jön a nyolcadik, ami hasonlóan érdekes, hiszen már megkezdődött a Bentley modellek hazai értékesítése, és idén ősszel nyílik a nyolcadik szalon, a Bentley Budapest, a Porsche-bemutatóterem szomszédságában.

Az eltelt negyedszázad alatt a Porsche Inter Auto Hungaria több mint 125 ezer járművet adott el, és idén több eseményen is találkozhatsz a forgalmazott márkákkal. Az első ilyen a Volkswagen-nap volt a Hungaroringen, de az Audi, Seat és Škoda is sorra kerül, nyáron pedig az első Porsche sportautó bemutatásának 70-edik évfordulóját ünnepelhetjük.

 

Player Autószalon

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon