Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Ferdinand Porsche legismertebb alkotása a Volkswagen Bogár volt, de ezen kívül számos más járművet is tervezett, amelyek nagy részét a Porsche-múzeumban nézheted meg. Az egyik ilyen érdekesség a Porsche traktor, ami ma már veteránnak számít, mutatunk egy szép példányt.

A harmincas években, amikor Ferdinand Porsche éppen Németország új népautóján, a Volkswagenen dolgozott, vele párhuzamosan folyt egy megfizethető „néptraktor” fejlesztése is. Az első prototípusok, amiből 1934-ben három darab épült, nagyon eltértek a korabeli traktoroktól, műszaki téren inkább a Volkswagenekre hasonlítottak, például benzinmotor mozgatta őket. 1946-ban Porsche még összkerékhajtásút is tervezett belőle.

A második világháború után azonban csak olyan cégek kaptak engedélyt a traktorgyártásra, amelyek a háború alatt vagy előtt is foglalkoztak már vele. Porsche ezért traktorgyártó cégeknek adta el a léghűtéses dízelmotorral szerelt munkagép licencét. Ilyen volt a német Allgaier és az osztrák Hofherr Schrantz is, amelyek az ötvenes évek elején gyártani kezdték a traktorokat. Ferdinand Porsche ezt már nem élte meg, 1951-ben hunyt el.

A Porsche-féle traktorok azonban nagy népszerűségnek örvendtek, ezért újabb üzemekre volt szükség a termelésükhöz. 1956-ban a régi Zeppelin-gyárban, Friedrichschafenben kezdte meg a Porsche-traktorok gyártását a Mannesmann. Az alapmodell a 14 lóerős Junior volt, ezt látod a képeken is. A Standard kivitel 25 lóerős, a Super 38 lóerős, a Master pedig 50 lóerős volt, később még több teljesítményszintet is bevezettek.

1962-ben a Mannesmann a Porsche-traktorok gyártásának beszüntetése mellett döntött, szükség volt az üzemre a NATO tankok motorjának gyártásához. Összesen 125 ezer példány készült 1964-ig.

A státuszukat mi sem jelzi jobban, mint hogy a képen látható, 1960-ban gyártott példányt értékes oldtimer autók között árverezték el az RM Sotheby’s arizonai aukcióján. 44 800 dollárért, azaz 11,5 millió forintnak megfelelő összegért vitték haza, és egy hozzá hasonlóan szép, ma is munkára kész példányért is ennek legalább a felét elkérik.

Ha érdekel, milyen lehet vezetni, akkor nézd meg ezen a filmen:

Egy Porsche-traktor pedig kifogyhatatlan forrása az ötletes tartalmaknak. Például láttad már, ahogyan Walter Röhrl egy Porsche-traktorral megy körbe a Nürburgringen?

De nemrég is született még egy rekord, egy Panamera húzott egy Porsche-traktort maga után, és úgy ment rekordot a Nordschleifén:

És akkor itt van ez a szellemes Porsche-reklám:

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.